• Európska noc výskumníkov

            22. 11. 2022

            V piatok 30. septembra sme sa my, žiaci tried 1.A a 4.B spoločne vybrali na Európsku noc výskumníkov v obchodnom stredisku Európa. Cesta nám ubehla rýchlo, hlavne vďaka dažďu, ktorý nám ustavične klopkal na ramená. V Európe sme sa rozdelili do malých skupiniek a navštívili niekoľko stánkov, v ktorých sme si mohli poprezerať, v mnohých aj vyskúšať mnoho zaujímavých pokusov či výskumov. Absolvovali sme kvízy, v ktorých sme vyhrali malé ceny a núdza nebola ani o zaujímavé rozhovori s zúčastnenými výskumníkmi.

            „Najviac ma zaujal stánok s vedeckými hračkami, v ktorom som strávila asi najviac času. V inom stánku som ochutnala papier, ktorý mal že vraj chutiť sladko či kyslo, no za mňa to bol obyčajný papier.“ - Adela

            „Najviac sa mi páčili laboratórne pokusy a prvá pomoc.“ - Tessa

            „Na Noc výskumníkov som šla aj pominulé roky a mám pocit, že kvalita tohto podujatia od predchádzajúcich rokov upadla.“ - Johanka.

            „Zaujalo ma mnoho stánkov, no občas som mala pocit, že sú niektoré pokusy až príliš detské a nebolo to pre moju vekovú kategóriu.“ - Paulína.

            „Mňa tam asi najviac zaujal robot, ktorý sa dal ovládať pohybom.“ - Timotej.

             

            Výstavu sme si každopádne užili a tešíme sa na budúci rok.

          • Rope skiping

            15. 11. 2022

            Dňa 10.11.2022 ( štvrtok ) sa na našej škole – v telocvični uskutočnila súťaž v preskokoch cez švihadlo – ROPE SKIPING medzi strednými školami. Do súťaže sme postavilidve družstvá. Jedno družstvo tvorilo ž žiakov ( 3 dievčatá, 3 chlapci ) Súťaže sa zúčastnilo 9 škôl. A naše družstvá sa umiestnili : jedno na 3.mieste a jedno na 1. mieste

                                                                       Srdečne GRATULUJEME

          • Keď fair play víťazí....

            15. 11. 2022

            V lete sa uskutočnila Európska olympiáda mládeže EYOF 2022. V rámci olympiády sa naša škola zapojila do medzinárodnej súťaže o fotografiu, ktorá mala vyjadriť fair play v športe. Náš žiak Daniel Poláčik v spolupráci s tímom z OCEP-u urobil fotku – florbal s Maximom – žiakom z Dráčika, a táto fotka vyhrala prvé miesto. A za to, že Maxim súhlasil s tým, že sa zúčastní na fotografovaní sme sa mu chceli odvďačiť. Pripravili sme pre neho darčeky a vyrazili sme za ním do triedy, kde sme sa mu za všetko poďakovali a tieto darčeky mu odovzdali.

          • Olympiáda v anglickom jazyku na GMK

            15. 11. 2022

            Dňa 8.11. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, ktoré prebehlo v dvoch kolách. Zo všetkých prihlásených žiakov sa do ústneho prepracovalo v dvoch kategóriách dokopy sedem žiačok. Výsledky boli tesné, o finálnom poradí rozhodoval doslova bod.​​​​​​

            Kategóriu 2A ovládli žiačky z II.C nasledovne:

            1.miesto: Michaela Kurčíková

            2.miesto: Anna Vítoslavská

            3.miesto: Karolína Šubová

             

            V kategórii 2B bolo výsledné poradie takéto:

            1.miesto: Eva Hanicová zo IV.A

            2.miesto: Adela Balgová zo III.B

            3.miesto: Dorota Babjáková zo V.B

            Pomyselnú zemiakovú priečku obsadila Diana Laura Chyská zo IV.B

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazkám, odmeneným knižnými cenami, srdečne blahoželáme. Michaele a Eve, ktoré budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, držíme palce.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

            26. 10. 2022

            V pondelok 24.10.2022 sa na našom gymnáziu uskutočnili aktivity 18. ročníka podujatia Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice na tému "Ako máme radi našu školskú knižnicu".

            Žiaci III.C navštívili moderné literárne múzeum s modernými výdobytkami techniky. Prostredníctvom tabletu, čítačky kníh či virtuálnej reality mali možnosť špecifickým spôsobom nazrieť do sveta literatúry. Následne pomocou indícii a zašifrovaných odkazov pátrali po tom, čo je vynálezom spájajúcim dobu minulú, súčasnú i budúcu. Svojou prítomnosťou žiakov poctila aj koordinátorka pre výchovu a vzdelávanie prof. A. Sedláková. Za technickú spoluprácu ďakujeme nášmu školskému digitálnemu koordinátorovi prof. R. Rajčanovi.

            Žiaci IV.B si okrem muzeálnej prehliadky mohli medzi sebou zmerať sily v poetickom zápolení. Ich úlohou bolo vymyslieť pokračovanie k veršom vybraných slovenských básnikov. Úlohy porotcov sa zhostili naši profesori M. Bakoš a L. Majerová.

            Žiakov V.B a V.C čakala vzájomná konfrontácia v súťaži na motívy známej televíznej šou Piati proti piatim. V nej si okrem pohľadu do hláv stovke žiakov GMK užili veľa dobrej zábavy.

            Všetci naši žiaci mohli priložiť ruku k dielu prostredníctvom burzy kníh: priniesť knihy do školy ako dar pre druhých, alebo si z nej niektorú odniesť domov.

            Okrem toho prebiehali online aktivity. Žiaci mohli cez edupage predstaviť svoju obľúbenú knihu. Po registrácii v elektronickom systéme školských knižníc Biblib, ktorý v týchto dňoch na našom gymnáziu spúšťame, mali možnosť napísať recenziu na nimi vybranú knihu.

            S dňom školských knižníc bol prepojený aj 11. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy s témou Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto... Výtvory našich žiakov boli vystavené na nástenke vo vestibule školy, pričom nám na výmenu poslali záložky žiaci z partnerskej školy, z Gymnázia sv. J. Zlatoústeho v Humennom.

                        Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme a dúfame, že kniha bude i naďalej ich nerozlučným spoločníkom.

          • ,,Zdravé telo, pokojná myseľ a dom plný lásky sú veci, ktoré sa kúpiť nedajú. Musíme si ich len zaslúžiť.“

            18. 10. 2022

            Milí kolegovia, žiaci, rodičia i priaznivci školy,   

                 v týždni od 10. 10. 2022 – 14. 10. 2022 sa v našej škole  konal už tradičný školský projekt:

            Týždeň zdravia.

            V rámci projektu sa uskutočnili aktivity a podujatia:

                 11. 10. 2022 - v utorok a 12. 10. 2022 - v stredu sa v dopoludňajších hodinách priamo v škole konalo vyšetrenie vybraných parametrov z kapilárnej krvi. Vyšetrenie realizovali zamestnankyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v B. Bystrici z Poradenského centra ochrany a podpory zdravia. Odberu krvi a vyhodnotenie parametrov sa zúčastnilo 9 učiteľov/zamestnancov školy a 17 plnoletých žiakov školy.
                 Súbežne s vyšetrením krvi sa v priestoroch telocvične školy realizovala inštruktáž prvej pomoci pre žiakov 1. ročníkov za účasti záchranárky Aďky Ľuptákovej. Podať umelé dýchanie, ošetriť zlomeniny, zastaviť krvácanie, uložiť zraneného do stabilizovanej polohy – to boli hlavné činnosti pani Ľuptákovej, ktorá žiakom prezentovala postupy pri záchrane života zraneného človeka.
                 Správne držanie tela – cviky trénovala so žiakmi vynikajúca športovkyňa a lektorka z CVČ JUNIOR v B. Bystrici pani Eva Murková. V stredu a vo štvrtok – 12. 10. 2022 a 13.10. 2022 - sa konali workshopy netradičných športov ( kin-ball ) a prednáška z fyzioterapie pod vedením Mgr. Juliána Krulla a Jána Tomka, tiež z CVČ JUNIOR v B. Bystrici. 
                 Týždeň zdravia ukončilo účelové cvičenie OŽZ v prírode žiakov 1. – 3. ročníkov školy, ktoré sa uskutočnilo na Suchom vrchu dňa 14.10.2022 – v piatok. 

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom, kolegom a hosťom, ktorí nám pomohli zorganizovať náš Týždeň zdravia. Už teraz máme podnety, ako ho zorganizujeme v nasledovnom školskom roku.
            Zdraviu zdar!

          • Župná kalokagatia 2022

            17. 10. 2022

            Krajské kolo v orientačnom behu v teréne na 3 km pre 5-členné družstvá stredných škôl žiakov a žiačok pre školský rok 2022/2023

                     Dňa 11.10.2022 sa študenti našej školy zúčastnili športovo – vedomostnej súťaže, kde si zmerali sily až s 23 družstvami, čo bolo v histórii tejto súťaže najviac. Trať bola náročná. Na jednotlivých stanoviskách sa venovali oblasti topografie, ochrany pred požiarmi, olympijským symbolom, civilnej obrane a iným. Skončili sme na 14. mieste. Súťaže sa zúčastnili študenti:

            1.Ľuboslava Paulína Rajtárová
            2.Patrik Cibuľa
            3.Viktória Výbošťoková
            4.Juraj Kvasna
            5.Simon Tršo
                                                                       Srdečne GRATULUJEME

          • Exkurzia Košice

            10. 10. 2022

            Naši prváci boli na exkurzii v Košiciach, aby spoznali lepšie španielsku kultúru. Vedeli ste, že aj naše Slovensko má  prepojenie so Španielskom?

            Ak niekedy pri turistke uvidíte na náučnom chodníku mušľu, tak táto cesta vedie až do španielskeho mestečka Santiago de Compostela. Na Slovensku táto cesta začína práve v Košiciach pri Dóme sv. Alžbety, kde nájdete mušle priamo na chodníku. A naši prváci ju boli objavovať.

            Zároveň v meste Košice prebiehajú dni hispánskej kultúry, kde celý týždeň je bohatý program a my sme boli súčasťou košickej La Rambly. Na ulici bolo mnoho živých sôch, rôzne predstavenia, ochutnávky španielskych jedál. Nechýbalo ani zážitkové učenie formou rôznych úloh, ktoré naši prváci krásne zvládli v košických uliciach.

          • Tvorba lampášikov k príležitosti festivalu Poljesene

            7. 10. 2022

            V dňoch 29. a 30. septembra vyrábali žiaci čínskej sekcie spolu s našimi lektormi lampášiky pri príležitosti druhého najvýznamnejšieho čínskeho sviatku, a to Poljesene. Pracovali vo dvojiciach, príp. trojiciach, mali k dispozícii kreatívne potreby, rady lektorov a časové rozmedzie jednej vyučovacej hodiny. Boli sme veľmi príjemne prekvapení, aké krásne lampášiky naši žiaci vytvorili.

            Následne boli výtvory vystavené na chodbe pri čínskych triedach, kde mohli žiaci hlasovať za ten lampáš, ktorý sa im najviac páčil. Dňa 5.októbra prebehlo spočítanie hlasov a boli vyhlásené tri s najvyšším získaným počtom hlasov. Víťazi boli odmenení vecnými cenami.

            Prvé miesto obsadili Jakub Dlhopolec a Samuel Šiška z V.C.

            Druhé miesto Alexandra Gočevová a Ema Krištofová zo IV.C.

            Tretie miesto Dariia Stryzhevska, Darina Alexandra Šiatkovská a Anna Plesníková z I.C

            Našim žiakom veľmi pekne ďakujeme za krásne lampášiky, chválime ich kreatívneho ducha, nápaditosť a entuziazmus, s akým tvorili. Víťazom srdečne blahoželáme!

          • Horehronské hry

            7. 10. 2022

            Jubilejný 60. ročník obľúbeného atletického podujatia s názvom Horehronské hry žiakov a žiačok sa pre naše gymnázium niesol vo veľmi úspešnom duchu. V konkurencii najlepších športovcov zo základných a stredných škôl z celého Banskobystrického kraja sa naši dokázali až v troch prípadoch prebojovať na stupeň víťazov. Konkrétne Ľubka Boselová v behu na 800m obsadila 3. miesto, rovnako aj Alexandra Brišová a Štefan Godzák získali bronzové miesto v skoku do diaľky. Ďalším dvom zástupkyniam našej školy uniklo finále len o vlások v behu na 60m. Našim žiakom gratulujeme a prajeme v budúcnosti veľa úspechov.

          • Európsky deň jazykov

            29. 9. 2022

            V rámci Európskeho dňa jazykov sa na škole diali rôzne aktivity, jedna z nich bola súťaž o knihy.

            Žiaci, ktorí prispeli citátom sa mohli zapojiť do žrebovania. 

            Vyberáme pre vás pár citátov a tiež gratulujeme úspešným výhercom. Jeden z výhercov mal dokonca v daný deň narodeniny! Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. Plagát visí na prvom poschodí.

          • Festival Poljesene / The Mid-Autumn Festival / 中秋节(英文

            12. 9. 2022

            Festival Poljesene (čín. Zhongqiu Jie (中秋节), ang. Mid-Autumn Festival) je tradičný čínsky sviatok, ktorý sa však oslavuje aj v iných ázijských krajinách. Uvádza sa, že je druhý najvýznamnejší, hneď po Novom roku. Nazýva sa tiež festival Mesiaca alebo mesačných koláčikov (mooncakes).

            Obrady sa konajú ako poďakovanie za úrodu, predovšetkým ryže a niektorých typov ovocia. Je to tiež čas rodinných stretnutí. Číňania to oslavujú tým, že sa stretávajú pri večeri, uctievajú Mesiac, zapaľujú papierové lampáše, jedia mesačné koláče ap.

            V roku 2022 sa trojdňové oslavy konajú od 10.-12. septembra, v Číne sú tieto dni štátnym sviatkom. V spolupráci s čínskymi lektormi pre žiakov GMK pripravujeme v druhej polovici septembra aktivitu k oslavám tohto dňa. Máte sa na čo tešiť!

            The Mid-Autumn Festival (Chinese: Zhongqiu Jie (中秋节), English: Mid-Autumn Festival) is a traditional Chinese holiday, but it is also celebrated in other Asian countries. It is said to be the second most important, after the New Year. It is also called the festival of the moon or mooncakes.

            Ceremonies are held to give thanks for the harvest, especially rice and some types of fruit. It is also a time for family gatherings. The Chinese celebrate it by gathering for dinner, worshiping the moon, lighting paper lanterns, eating mooncakes, etc.

            In 2022, the three-day celebrations take place from 10-12 September, in China these days are public holidays. In cooperation with Chinese lecturers for The Secondary Grammar School of Mikuláš Kováč pupils, we are preparing an activity to celebrate this day in the second half of September. You have something to look forward to!

            中秋节(英文:Mid-Autumn Festival)农历八月十五日,是中国的传统节日,是仅次于春节的重大节日,也称为月亮节或月饼节。中秋节起源于中国,但在亚洲有些国家也过中秋节。

            中秋节的起源和月亮密不可分,古时候人们祭月庆祝丰收,现在这一天是一家人团圆的日子,有吃月饼、拜月、赏月、舞火龙、玩花灯等民俗活动。

            2022 年的中秋节是 9 10 日,在中国从910-12日是公共假期。 们将和 Mikuláš Kováč 中学文法学校的中文讲师合作,准备在 9 月下半月举行活动庆祝中秋节。 请期待

          • Čínski lektori a čínske lektorky na GMK!

            31. 8. 2022

            Škola volá!

            Isteže, znie to ako ošúchaná fráza, možno aj je. Nemusí to byť nutne vaša jesenná láska, ale tento rok je bohatá aj o lektorov a lektorky až z ďalekej Číny. Budú na našej škole vyučovať nielen jazyk, ale prírodovedné predmety.

            Okrem pána Hantiana Suna sa na vás tešia pani Jin Jinan a pani Zhou Lin (vľavo), ktoré už v týchto dňoch v spolupráci s Konfuciovou učebňou pre vás pripravujú aktivity k festivalu Poljesene (Mid-Autumn Festival). Štvoricu dopĺňa pán Fangzhi Tang (napravo), vyučujúci matematiku.

            Do skorého videnia!

          • Školenie v Dubline

            31. 8. 2022

            „V apríli 2022 som sa zúčastnila dvojtýždňového školenia v Dubline cez program Erasmus+ s názvom „Effective teaching with digital technologies“. Pridelený školiteľ Joe Dale bol milým prekvapením, prejavil sa ako kvalifikovaný učiteľ, veľký profesionál a zaujímavá osobnosť, ktorý sa snažil odovzdať čo najväčšie množstvo informácií, ktoré som sa ja následne snažila odovzdať vyučujúcim cudzích jazykov na našej škole. Joe je veľmi populárny v učiteľskom  online priestore a jeho youtube kanál ma veľké množstvo sledovateľov: https://www.youtube.com/user/joedale100/videos

            Kurz bol veľkým obohatením aj z kultúrneho hľadiska, keďže súčasťou školenia boli aj návštevy pamiatok, múzeí a prednáška o histórii Írska. Mali sme napríklad možnosť navštíviť  300-ročnú knižnicu v Trinity College, v ktorej sa nachádza aj kniha "Book of Kells", ktorá bola napísaná pred 1200 rokmi mníchmi. Dnes je to jeden z najcennejších rukopisov na svete.  Fascinujúca bola návšteva  pochmúrnej väznice "Kilmainham Gaol", ktorá ako najväčšia zachovaná viktoriánska väznica  v Európe slúži ako múzeum a vďaka svojej atmosfére je tiež vhodný priestorom pre natáčanie videoklipov. Využili ho aj slávni U2 pre svoju pesničku Celebration: https://www.youtube.com/watch?v=knElTgnoEZc&ab_channel=U2VEVO.   

            Nesmiem zabudnúť na ubytovanie v hostiteľskej rodine, ktorá pochádzala z Dublinu, ich prízvuk bol veľmi špecifický a tým pádom zaujímavý. Zahrnuli ma veľkou pozornosťou a pohostinnosťou.

            S organizačnými záležitosťami mi pomohli zamestanci z Cambridge study („cambridgestudy.sk“), ktorí poskytujú aj kurzy pre študentov v zahraničí a ak máte záujem niečo podobné absolvovať, určite by som skúsila ich kontaktovať.“

            Soňa Daňová

            Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani EACEA za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť.

          • Olympijský deň

            30. 6. 2022

            Dňa 28.06.2022 (utorok) sa na našej škole uskutočnil Olympijský deň. Žiacka školská rada po dohode so študentami vybrala ako šport -  volejbal. Študenti vytvorili 10 družstiev, každé družstvo si dalo názov a tí, ktorí nehrali, povzbudzovali. Atmosféra bola fantastická a výkony študentov excelentné.

            Víťazný tím, ktorý mal meno Hriňová, si na záver zmeral sily s družstvom, ktoré vytvorili učitelia. Učitelia dali do zápasu dušu, srdce a úsmev, no napriek tomu ich družstvo Hriňová zdolalo 2:1.

            Prvé tri tímy boli ocenené medailami, šiltovkami a tričkami, ktoré sme dostali od SOŠV. Ďakujeme a víťazom srdečne GRATULUJEME!

          • Geografický korešpondenčný seminár

            28. 6. 2022

            Sandra Petlachová (4.B ) sa zapojila pod vedením Janky Szolnokyovej do Geografického korešpondenčného seminára, ktorý organizovala Katedra ekonomickej a sociálnej geografie, demografie a územného rozvoja na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

            Korešpondenčný seminár plynul v priebehu celého školského roka a uskutočnil sa v dvoch kolách. Prvé kolo sa skladalo z dvoch úloh a druhé zo štyroch úloh.

            Korešpondenčný seminár prebiehal v rámci celého Slovenska, zúčastnilo sa ho 35 študentov a naša Sandra skončila ako úspešná riešiteľka na krásnom 17. mieste

            GRATULUJEME

          • Naše gymnázium získalo prvé miesto v projekte EPAS

            27. 6. 2022

            ​​​​​Dňa 22. júna 2022 sa v Bábkovom divadle v Žiline uskutočnilo slávnostné odovzdávanie plakiet a diplomov laureátom 6. ročníka projektu Ambasádorské školy Európskeho parlamentu. Zúčastnili sa jej junior a senior ambasádori desiatich slovenských stredných škôl, ktoré tohtoročný projekt úspešne zavŕšili. Podujatím sprevádzala účastníkov Naďa Nováková z Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave.​

            Po otvorení nasledovalo divadelné predstavenie Dejiny Európy, dokumentujúce dramatický prierez dejinami sveta a osobitne starého kontinentu. Potom prítomných prostredníctvom krátkych videí pozdravili slovenskí europoslanci Michal Wiezik, Vladimír Bilčík a Martin Hojsík.

            Najúspešnejšou školou aktuálneho ročníka projektu sa stalo naše gymnázium, pričom pýšiť sa titulom Ambasádorská škola EP a exkurziu do Európskeho parlamentu v Štrasburgu získali ďalšie tri slovenské školy. Naši žiaci v krátkej prezentácii predstavili najdôležitejšie realizované aktivity, z ktorých spomenieme aspoň besedy s našimi europoslancami, akcie spojené s Dňom Európy či postup do národného kola Mladého Európana (v ňom žiaci J. Dlhopolec, S. Šiška a J. Vrábeľová získali v konkurencii trinástich škôl pekné 7. miesto). Gratulácia k víťazstvu v projekte pod vedením senior ambasádora Mgr. Marcela Bakoša patrí nasledujúcim žiakom: Jakubovi Dlhopolcovi, Janke Vrábeľovej, Karin Veľochovej a Lenke Prieberovej  zo IV.C, Samuelovi Hrušovi a Barbore Visnyaiovej z III.C, Šimonovi Hrnčiarovi a Veronike Hviščovej z II.C, Bianke Janoštiakovej a Karin Škarbovej zo IV.B. Ďalší naši žiaci, zapojení do projektu: Samuel Šiška zo IV.C, Kornélia Šimšíková z III.C, absolventi Erika Králiková, Simona Murínová a Sarah Šonkoľ z V.A.

            Podujatie bolo zakončené spoločným obedom v kaviarni Nová synagóga v Žiline.

            Našim víťazom zo srdca blahoželáme a prajeme im úspešné pokračovanie v projekte aj do ďalších rokov.

            Rozhovor s Jakubom Dlhopolcom v rádiu Regina:

            https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1546/1812504

          • Olomouc

            23. 6. 2022

            V utorok 21.6. 2022 sa žiaci bilingválnej slovensko - čínskej sekcie (II.C, III.C,IV.C) zúčastnili exkurzie na Univerzite Palackého v Olomouci (UPOL)-ČR spolu s pedagogickým dozorom - Mgr. Ďuricom, Mgr. Drugdom. Počas návštevy sa mali možnosť  oboznámiť  so vzdelávacími programami filozofickej fakulty - katedier všeobecnej lingvistiky a ázijských štúdií. Sprievodcom po univerzite bola naša bývalá absolventka Mgr. Ľudmila Lacková PhD., ktorá je zároveň vedúcou katedry obecní lingvistiky. Na vlastné oči sa mohli presvedčiť o prepojení vedeckých pracovísk a laboratórií, ktoré spájajú výskum humanitných a prírodných vied prostredníctvom aplikácie lingvistických metód. Na katedre ázijských štúdií  sa žiaci našej školy dozvedeli viac o štúdiu kórejčiny, vietnamčiny, indonézštiny, ktoré s nadobudnutými vedomosťami zo štúdia čínskeho jazyka  na GMK môžu v praxi uplatniť na pracovných trhoch  orientovaných na ázijskú kultúru.  Po skončení prehliadky priestorov univerzity sa študenti presunuli do historického centra bývalého kráľovského mesta, kde sa oboznámili s významnými dominantami mesta - radnica, morový stĺp, orloj, katedrála , vlastivedné múzeum. 

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje