• Krajské kolo v silovom päťboji na GMK

            31. 5. 2022

            Dňa 27.4. sa na našej škole uskutočnilo krajské kolo v silovom päťboji. Zúčastnilo sa ho päť škôl, a to z Banskej Bystrice, Zvolena a Detvy. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, pričom chlapci patrili do družstiev a dievčatá sa zapojili individuálne.

            Gymnázium Mikuláša Kováča reprezentovali v kategórii družstiev nasledovní žiaci: Tomáš Melicherčík z II.C, Patrik Klimko zo IV.B, Matej Kučera z V.A a Matej Huska z V.B. Chlapci obsadili tesne 3.miesto, k čomu im, pravdaže, srdečne blahoželáme.

            Ešte lepšie sa darilo našim žiačkam, ktoré obsadili všetky medailové pozície. Na treťom mieste skončila Ciarra Hella Fellahová z I.B, na druhom Nika Petra Bakjaliarová z I.C a na prvom Nina Baniarová zo IV.B. Ku krásnym výsledkom úprimne gratulujeme.

            Ďakujeme za účasť a tešíme sa na vás budúci rok na ďalšom ročníku tohto podujatia, ktorého sa žiaci opakovane a s obľubou zúčastňujú.

          • Finančná gramotnosť

            31. 5. 2022

            V dňoch 5. a 6. mája sa žiaci prvého až tretieho ročníka zúčastnili interaktívnych prednášok na tému finančná gramotnosť. Schopnosť nakladať s peniazmi, vedieť sa orientovať v platení daní či poznanie rozdielu medzi termínmi hrubá a čistá mzda sú nevyhnutné pre riadne fungovanie (mladých) ľudí v spoločnosti. Z tohto dôvodu našu školu navštívila delegácia z Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá sa žiakom za pomoci prezentácii, súťaží, modelových situácii, slohových úloh a simulácii snažila objasniť problematiku finančníctva v každodennom živote.

            Vzdelávanie bolo rozdelené do troch častí, kde sa podrobnejšie rozoberala téma daní a jej druhov a  mzdy a jej podôb. Návod, ako si mladí ľudia môžu, resp. by mali, organizovať svoje peniaze, bola simulovaná na modelových situáciách, pričom sa žiaci sami pokúšali prísť na vhodné riešenie. Ako čo najefektívnejšie vyriešiť poistnú udalosť či vyrovnať sa so škodou a jej následným platením bolo obsahom druhej prednášky.

            Žiakom bolo taktiež vysvetlené s akými druhmi zmlúv sa môžu v ich veku stretnúť v rámci brigád, dostali rady a boli upozornení na všímanie si možných rizík. S pomocou modelových situácii sa hovorilo aj o manažovaní peňazí v rodine, s ktorým sa žiaci stretávajú každodenne, a preto je dôležité, aby im problematika finančnej gramotnosti nebola cudzia.

            Vzácnej návšteve z Ekonomickej fakulty v Bratislave ďakujeme a veríme, že táto spolupráca nebola ojedinelá.

          • Pamätný strom EYOFu

            31. 5. 2022

            Pri príležitosti konania podujatia EYOF BB 2022 ( Európsky olympijský festival mládeže ), v spolupráci s hostiteľským mestom Banská Bystrica, sme využili možnosť výsadby pamätného stromu EYOF BB 2022 v areáli našej školy. Zasadili sme tri jablone a zavesili sýkorníky. Bola to úžasná akcia, ktorá sa konala symbolicky na DEŇ ZEME, a to 22.4.2022 . Ďakujem všetkým zúčastneným.

          • Medzinárodná fotografická súťaž – Spirit of Fair Play – Duch fair play

            31. 5. 2022

            V rámci programu OCEP ( kultúrny a vzdelávací program pre školy), bola vyhlásená výzva – Medzinárodná fotografická súťaž na tému - Spirit of Fair Play – Duch fair play.  Súťaž prebiehala od 15.3. do 30.4.2022 a výzvu inicioval Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s EYOF BB 2022 a klubom fair play SOŠV. Celú súťaž zastrešovalo Európske hnutie fair play EFPM.

            Naša škola sa rozhodla zdieľať túto iniciatívu, pretože jej cieľom bola krásna myšlienka, a to pomáhať, podporovať spoločné hodnoty, ktoré sú v dnešnom svete pre mierové spolužitie nevyhnutné, a taktiež zdôrazniť dôležitosť záujmu o zdravú, udržateľnú a prosperujúcu budúcnosť pre všetkých.

            Súťaž sa nám podarilo vyhrať.

            Ďakujem všetkým, ktorí za našu fotku hlasovali !!!

          • Začiatok či koniec?

            13. 5. 2022

            Niečo sa končí, niečo začína – taká je ,,kniha života“.

                 Koncom apríla 2022 sme sa lúčili s maturantmi – študentmi V. ročníka bilingválneho čínskeho a španielskeho štúdia pred ich odchodom na ,,akademický týždeň“. Pri tejto príležitosti im mladší spolužiaci zo študentskej rady odovzdali darček  - symbolický kľúč k dverám nového života.
                 Prešlo pár dní a dňa 12. mája 2022 opúšťajú naši maturanti bránu školy po absolvovaní ústnej formy internej časti maturitnej skúšky.
                 Pri tejto príležitosti bolo 23 žiakom španielskeho bilingválneho odboru za účasti zástupcov Ministerstva školstva Španielskej republiky a Španielskeho veľvyslanectva v Bratislave, okrem maturitného vysvedčenia, slávnostne odovzdané i vysvedčenie ,,španielskeho maturanta“– Título da Bachiller espaňol, ktoré im otvára bránu k štúdiu na vysokých školách v Španielsku.

            Takže – koniec alebo začiatok?

            Všetkým našim maturantom prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu a v živote.

          • Prvé miesto Jakuba Dlhopolca v súťaži esejí

            10. 5. 2022

                          Na Dni Európy, ktorý sa konal 9. mája v Európskom dome Bratislave, prijal Jakub Dlhopolec, žiak IV.C nášho gymnázia, cenu za prvé miesto v súťaži v písaní esejí na tému Budúcnosť Európy mojimi očami.
                          Jakub mal so spolužiakmi, ktorí ho sprevádzali, v rámci programu možnosť stretnúť sa a diskutovať aj so známym básnikom a všestranným kreatívcom Danielom Hevierom (ktorý mu cenu osobne odovzdal), s europoslancami Michalom Wiezikom a Ivanom Štefancom, s generálnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom, alebo s Marcom Nemethom z projektu Dejepis inak. Aj týmto spôsobom dali o sebe, o našej škole, o projekte Ambasádorskej školy Európskeho parlamentu, ktorého sú súčasťou, rozhodným spôsobom vedieť.
                          Z Kubovho úspechu máme všetci obrovskú radosť, srdečne blahoželáme a prajeme jemu i ďalším členom tímu EPAS, aby „ukoristili“ ďalšie prvenstvo.
                          Jakub, šťastnú cestu do Štrasburgu!

            Budúcnosť Európy mojimi očami

            Jakub Dlhopolec

                          Starý kontinent nie je známy len pre svoju architektúru, vynálezy, umenie, filozofiu, ale aj pre konflikty, ktoré sa na ňom odohrávali. Po celé stáročia európske krajiny medzi sebou bojovali, dobývali alebo kolonizovali. Toto obdobie sa našťastie už pominulo. Pár múdrych hláv sa nakoniec spojilo a prišli na niekoľko hlavných dôvodov, prečo tieto spory vznikajú. Boje vystriedal spoločný obchod a spolupráca. Táto vízia sa stala skutočnosťou a nie je lepšieho dôkazu o jej funkčnosti ako to, že tu máme mier už vyše 70 rokov. Za tie roky sa do tohto európskeho projektu pripojilo niekoľko krajín a ďalšie pribúdajú. Európska únia má popredné miesta nielen čo sa týka štatistík zameraných na mier, zdravotníctva, ekonomických otázok, boji s korupciou, ľudských práv, výskume, ale aj zelenou energiou. Avšak to, že v porovnaní so životnou úrovňou iných častí sveta sa nám v súčasnosti žije dobre, až nadpriemerne dobre, ešte neznamená, že nie je čo zlepšovať.
                      Nad otázkami, ako by sa mala EÚ zlepšiť a ako bude vyzerať v budúcnosti, často premýšľam. Zvlášť v týchto ťažkých časoch, keď za našimi hranicami vrie konflikt obrovských rozmerov. Táto udalosť nás síce všetkých spojila, ale ktovie, ako dlho nám to vydrží. V európskych krajinách môžeme vidieť dlhodobo nárast extrému, ktorý síce nateraz utíchol, ale postupne bude znova naberať na sile. Extrémistické skupiny a politické strany idú proti naším hodnotám. Ľudské práva sa používajú maximálne na lacné politické frázy. V našich krajinách sme až príliš tolerantní k netolerantným, a týmto spôsobom im dovoľujeme rásť na sile. V budúcnosti by EÚ mala ráznejšie zakročiť voči politikom a režimom, ktorým nevonia demokracia alebo právny štát vo forme zníženia až zastavenia toku eurofondov, zmrazenie ich práva na veto, ktoré môže byť v konečnom dôsledku použité proti samotnej EÚ, alebo na zastavenie sankcií pre krajiny, ktoré sa zapájajú do porušovania ľudských práv, ako sme to mohli vidieť v minulosti. Ruka v ruke s týmto pracujú aj dezinformačné kanály, ktoré sú často kontrolované z totalitných krajín snažiacich sa podkopávať demokraciu a Úniu ako takú. Myslím si, že za úspechom dezinformácií a strán snažiacich sa o vystúpenie z EÚ môže byť aj neznalosť o fungovaní EÚ a jej aktivitách. Z vlastnej skúsenosti viem, že väčšina ľudí ani nepozná rozdiel medzi Európskou komisiou a Európskym parlamentom, a nie ešte vedieť o všetkých výhodách v našom členstve. Internetové stránky a profily na sociálnych sieťach zaoberajúce sa EÚ majú len minimálny dosah oproti druhej strane. Verím v to, že sa Európske orgány zlepšia v komunikácii s obyvateľmi a celkové povedomie o jej aktivitách bude len rásť. Problematika by sa mohla vyriešiť aj výučbou kritického myslenia alebo lepším bojom s hybridnými hrozbami.
                            Jednou z ďalších vecí, ktoré si predstavujem v budúcej Európe, je čo najväčšie zastúpenie zelenej energie z celkovej spotreby EÚ. Podpora výskumu a skoré využitie výsledkov a technológií by z nás mohla urobiť svetového lídra v tomto obore a stať sa príkladom pre iné krajiny mimo EÚ. Takto by sme sa mohli stať menej závislými na krajinách s totalitným režimom, ktoré stále tvoria veľkú, ak nie väčšinovú časť dovezeného paliva. So stále menšou závislosťou by sme zároveň mohli popracovať na lepšej spolupráci s demokraciami okolo sveta. Lepšie radiť podnikateľom a investorom sa sústrediť na krajiny, kde sa dodržujú ľudské práva či demokracia. Zároveň by sme ale nemali odvrátiť pozornosť od krajín tretieho sveta, ktoré nemajú demokratické zriadenie. EÚ by mohla vypracovať plán na demokratizáciu týchto krajín, prostredníctvom či už finančnej alebo inej pomoci, ktorá by mohla povzbudiť tieto krajiny k reformám, odvrátenia sa od iných geopolitických hráčov s ich neslobodným režimom. 
                          Jedna z vecí, čo nás pandémia naučila, bolo aj to, že ako Európska únia spolu dokážeme omnoho viac, ako keby sme mali fungovať samostatne. Tento obrovský ekonomický blok s viac ako 440 miliónmi obyvateľov dokáže vytvoriť omnoho väčší výtlak, ako len krajina s 5- či 50-miliónovým obyvateľstvom. V tejto spolupráci a jednote je skrytá naša budúcnosť či už v budovaní zelenej Európy, našej bezpečnosti alebo v presadzovaní našich morálnych hodnôt a ľudských práv, na ktorých si tak zakladáme. Práve v našich hodnotách je ukrytá naša sila. Bol by som rád, keby sme si v budúcnosti toto dedičstvo uvedomovali a vážili si demokraciu viac, ako predtým a videli v sebe omnoho viac ako len Slováka, Slovenku, Španiela, Španielku alebo Nemca, Nemku, ale hlavne aj Európana, Európanku.

          • Naši štvrtáci regionálnymi víťazmi Mladého Európana

            4. 5. 2022

                V piatok 29. apríla 2022 sa žiaci našej školy (a zároveň členovia nášho EPAS tímu) Jakub Dlhopolec, Samuel Šiška a Janka Vrábeľová (IV.C) zúčastnili regionálneho kola 17. ročníka súťaže Mladý Európan. Uskutočnilo sa v priestoroch Univerzitnej knižnice UMB v B. Bystrici. V trojkolovom zápolení, zameranom na vedomosti o Európe a EÚ, vybojovali 1. miesto.
                Vďaka patrí aj Ester Rohrbock zo IV.A a osobitne učiteľom, ktorí čerstvým víťazom pomáhali pri príprave na súťaž: D. Čemovej, P. Drugdovi, E. Melicherovej, M. Bakošovi.
                Mladým Európanom blahoželáme a prajeme im úspech aj v júni na národnom kole v Trenčíne.

          • Simulácia summitu OSN

            22. 4. 2022

            V dňoch 24. a 25. marca 2022 sme sa zúčastnili simulácie summitu OSN -  ESMUN 2022, podujatia, ktoré sa koná v Žiline. Toto stretnutie bolo výlučne v španielčine a jeho témou bola“ Stratégia na zníženie využívania zvierat v biochemických experimentoch“,  ktorá je v súčasnosti veľmi dôležitá vzhľadom na pokroky vo vede a všetko, čo s tým súvisí, pokiaľ ide o experimentovanie.

            Naši žiaci štvrtého a piateho ročníka reprezentovali Francúzsko, jednu zo zakladajúcich krajín OSN, Nemecko, európsku veľmoc a Saudskú Arábiu, krajinu mimo Európskej únie a kultúrne veľmi odlišnú od toho, čo poznáme.

            Počas simulácie prebiehali rôzne typy diskusií: moderované, nemoderované, formálne, neformálne... vždy so všetkými zdvorilostnými frázami, ktoré sa používajú pri tomto type dohovoru a rovnako bolo nutné dodržať formálny dress code. Na záver krajiny navrhli uznesenie - vytvorenie medzinárodnej organizácie, ktorá by regulovala experimentovanie a podmienky, v ktorých sa tieto zvieratá nachádzajú.

            Počas podujatia mali študenti možnosť stretnúť sa s ďalšími študentmi španielčiny zo Slovenska a Českej republiky. Akcia každému jednému z účastníkov niečo priniesla, či už v rámci diskusií, alebo pri záverečnej spoločnej párty  so ZAMUNOM a FRAMUNOM, anglickým a francúzskym variantom tohoto istého podujatia.

            Tešíme sa na budúci rok a dúfame, že sa opäť uvidíme...

          • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

            21. 4. 2022

            Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

            Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

            Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

            Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

            Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

            Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. Prostredníctvom policajných preventistov budeme zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

            FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828

          • 2% pre OZ EDUKA

            22. 2. 2022

            Vážení rodičia, starí rodičia a priatelia školy,

            aj tento rok sa na Vás obraciame s prosbou o 2% dane z príjmu. V predchádzajúcich rokoch nám tieto príspevky veľmi pomohli, preto Vás prosíme o pomoc aj tento rok. Ide o príspevok, ktorý nemusíte vyťahovať zo svojej peňaženky, ale sami rozhodnete o časti svojej dane, ktorá ide do štátneho rozpočtu. Stačí, keď vyplníte tlačivo, podpíšete ho a odovzdáte škole spolu s potvrdením dane od zamestnávateľa. Všetko ostatné vybavíme za Vás. (pozn. tlačivo pošleme vytlačené po deťoch domov, alebo elektronicky nájdete TU)

            Ďakujeme za príspevky v minulosti, ktoré sme použili veľmi zodpovedne a efektívne. Napríklad:
            - finančne sme prispeli na didaktickú techniku,
            - prispeli sme na nákup učebných pomôcok,
            - kamerový systém
            - prispeli sme na zorganizovanie súťaží na našej škole a mnoho ďalších aktivít.

            V našej viac ako viacročnej budove je stále čo prerábať, renovovať, skrášľovať. Normatív na školu nedokáže pokryť všetky náklady, sme odkázaní na sponzorov a príspevky od rodičov. Formou poukázania 2% z daní nám pomôžete dosiahnuť, aby aj naše gymnázium bolo školou peknou a modernou. Peniaze sú kontrolované rodičmi, nie je možné ich použiť na iné účely. Kedykoľvek môžete nazrieť a skontrolovať pohyby týchto financií.

            Na škole je potrebné:
            * zakúpiť nové, moderné pomôcky na vyučovanie,
            * vymaľovať triedy, chodby,
            * zrenovovať oplotenie areálu školy

            Preto Vás prosíme, venujte nám svoje 2% z dane, oslovte aj svojich priateľov, kolegov, známych, aby pomohli našej škole. O potrebné tlačivá môžete požiadať telefonicky alebo elektronicky. Vyplnené a podpísané tlačivá môžete poslať poštou, doniesť ich osobne zamestnancovi školy alebo priamo odniesť na daňový úrad.

            Kontakty: milada.zabkova@gmk-bb.sk

            Veľmi pekne Vám ĎAKUJEME!

            OZ EDUKA pri Gymnáziu
            Údaje:
            IČO: 37955136
            Právna forma: Občianske združenie
            Sídlo: Mládežnícka 4282/51, 974 04 Banská Bystrica

          • Deň učiteľov 2022

            11. 4. 2022

            Deň sa začal (ako?) obyčajne. Ďalší pondelok, ďalší začatý týždeň... No predsa niečo bolo inak!

            Kalendár nám oznámil, že je Deň učiteľov. Aj keď to, samozrejme, nie je sviatok ani zďaleka taký významný ako Vianoce, rozhodli sme sa ho osláviť. A čo potrebuje učiteľ najviac, aby mohol byť učiteľom? Aby mohol vykonávať svoje remeslo?

            Áno, áno, svojich žiakov predsa! Preto sme pri tejto príležitosti venovali jednu prestávku práve im (a oni nám ♥). Pýtate sa, čo sme spolu robili? Nuž, kadečo. Od klasických stolových hier, akými sú šach, človeče, cez novodobejšie, až po športové aktivity. Zapojilo sa neúrekom žiakov a neúrekom učiteľov z celého GMK a bol to naozaj krásne strávený čas.

            Ako sprievodný program bol navyše celý deň k dispozícii stánok pani profesorky Sedlákovej, kde si každý mohol zobrať motivačný citátik, sladký cukrík, ale aj sa zapojiť do kvízu o učiteľoch, či do kvízu z gramatiky. Na konci dňa boli oznámení aj šiesti víťazi 😊

            Ako poslednú bodku na oslavu tohto dňa pán profesor Rajčan vytvoril mozaiky z tvárí učiteľov, ktoré sme následne zverejnili na našom Instagrame @gmk.oficialnastranka. Žiaci aj tu súťažili o cenu, a to balíček všemožných dobrôt a užitočností.

            Chceš vidieť, ako to všetko prebiehalo? Klikni na našu Fotogalériu.

             

          • Beseda s europoslancom R. Hajšelom

            23. 3. 2022

            V piatok 18. marca 2022 sme na našom gymnáziu privítali vzácnu návštevu – poslanca Európskeho parlamentu Roberta Hajšela.

            Pán europoslanec po rokovaní s našou pani riaditeľkou PaedDr. Alenou Paulovou venoval čas našim žiakom; najprv krátko predstavil svoju prácu v Európskom parlamente. Je v ňom spravodajcom Európskeho parlamentu zodpovedným za revíziu smernice o zdaňovaní energií, členom Výboru pre priemysel, výskum a energetiku, delegáta pri Parlamentnom výbore pre partnerstvo EÚ za Arménsko, pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ za Azerbajdžan, pri Parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ pre Gruzínsko a delegáta pri Parlamentnom zhromaždení Euronest.​​​​​​​

            Následne sa vyjadril k témam zelená budúcnosť našej krajiny a rusko-ukrajinský konflikt na Ukrajine. Predstavil podstatu Európskej zelenej dohody, zdôraznil nemožnosť okamžitého energetického odpojenia sa Slovenska od ruských dodávok plynu, potrebu postupného hľadania zelených riešení na Slovensku pre budúcnosť („polozelené“ elektrická energia a jadrová energia sú iba dočasnými riešeniami), pri ktorých budeme v najbližšom období musieť počítať s vysokými poplatkami zo strany občanov SR. Ohľadne bojov na Ukrajine jednoznačne odsúdil agresívnosť riešenia rusko-ukrajinských sporov v podobe vojenskej cesty.

            Napokon Pán Hajšel odpovedal na otázky našich žiakov. Pokiaľ ide o tie nevyslovené, na ktoré nezvýšil čas, prisľúbil, že im ich zodpovie dodatočne. Medzi diskutujúcimi boli prítomní i naši junior ambasádori Európskeho parlamentu.

            Pripájame linky, prostredníctvom ktorých sa môžete dozvedieť o všetkých našich aktivitách v rámci projektu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu:

            europskistudentigmk.eu

            https://instagram.com/europski_studenti_gmk_?utm_medium=copy_link

            Zúčastneným žiakom ďakujeme a dúfame, že piatková beseda natrvalo otvorila možnosti osobného stretávania sa aj s ďalšími významnými hosťami a to nie iba na našej škole.

          • Srdcia a dvere dokorán

            14. 3. 2022

            Marec. Prvý jarný mesiac, signál, že sa príroda zobúdza, no pre Gymnázium Mikuláša Kováča aj mesiac plný otvárania.

            Ako asi každým človekom s troškou empatie, aj s nami zatriasli udalosti, ktoré sa na prelome februára a marca odohrali na Ukrajine. Aj keď mnohých nahlodával strach z budúcnosti, podarilo sa nám všetky negatívne pocity premodelovať do oveľa prínosnejšej aktivity...

            Žiaci aj učitelia GMK neotvorili svoje srdcia nenávisti a strachu, práve naopak, otvorili ich nezištnosti a ochote pomôcť tým, ktorých sa ozbrojené konflikty dotkli najviac. Od 28.2.2022 do 2.3.2022 na škole v spolupráci s Koordinačným centrom pomoci prebehla zbierka pre ukrajinských občanov, ktorí museli narýchlo opustiť svoje domovy. Človek by si myslel, že za tie tri dni sa toho veľa nevyzbiera, no opak bol pravdou.

            Vďaka všetkým darcom sa podarilo vyzbierať za plné 7-miestne auto hmotnej pomoci v podobe hračiek, písacích potrieb, drogérie, prikrývok, nápojov atď. Nepodarilo sa nám bohužiaľ odfotiť všetkých darcov, no tu je aspoň časť z nich. Ďakujeme všetkým, tým zvečneným aj tým, ktorí ostávajú inkognito.

            Všetky dary sa dostali do tých správnych rúk, a teda do Občianskeho centra OKO vo Zvolene, odkiaľ sa zabalíčkované dostali už ku konkrétnym ľuďom.

            Hoci sme už mali srdcia otvorené, nezdalo sa nám to dosť, a preto sme otvorili aj dvere! A nie len jedny! Rovno všetky! Áno, hádate správne, 4.3.2022 sa na našej škole konal Deň otvorených dverí.

            Žiaci a rodičia z okolitých miest a obcí, no i z väčšej diaľky, mohli okrem informácii o štúdiu nazrieť na reálne hodiny španielskeho či čínskeho jazyka, zúčastniť sa aktivít v niektorom zo štyroch stánkov na spojovacej chodbe, alebo sa nechať viesť areálom našimi “prevádzačmi duší”  - študentmi tretieho ročníka.

            Ak chcete vidieť viac obrázkov z tejto akcie, kliknite na našu Fotogalériu.

            Mesiac sa však nekončí, preto otvárame ďalej, veď každý deň je nová kniha a marec je mesiacom kníh ;-)

          • Lyže a láska alebo február na GMK

            22. 2. 2022

                        Chceli by ste vedieť, čo sa udialo na Gymnáziu Mikuláša Kováča vo februári? Čítajte ďalej a dozviete sa.

                        Začiatok posledného zimného mesiaca sa začal pre žiakov prvého ročníka športovo. Triedy I.A, I.B a I.C sa zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Látkach.

                         Po ich návrate školu zasiahol Amorov šíp, a to v plnej sile! Prežili sme týždeň plný lásky. Hneď v pondelok bol pre všetkých vytvorený valentínsky fotokútik, v ktorom mohli zvečniť svoje priateľstvá aj lásky.

                        V utorok sme v rámci Týždňa lásky poláskali sami seba. Sebaláska je rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia ako ostatné formy lásky, preto sme sa stretli cez prestávku na ihrisku a poriadne rozpumpovali svoje srdcia v rytme hudby. Hlavným trénerom bol náš lektor Carlos, no na pomoc mu prišli aj iní učitelia.

                        Tým, ktorí sa rozhodli svoju lásku „zomknúť“ práve na pôde GMK vyšlo vedenie školy v ústrety a tak sa z jednej časti plota pri ihrisku stáva miesto visacích zámkov pre GM(K)lásky ♥. Či už sa rozhodnete zomknúť s priateľom, priateľkou, kamarátom, kamarátkou alebo spolu ako jedna trieda, je na Vás.

                        Poslednou aktivitou v týždni lásky bolo „rande“ naslepo. Každý, kto v sebe našiel kus odvahy a lásku k dobrodružstvu, mohol svoje meno hodiť no taštičky, z ktorej boli vylosované náhodné dvojice. Zapojili sa žiaci všetkých ročníkov, ale aj učitelia a napätie v deň akcie sa dalo krájať nožom. Koho dostanem? Bude to dievča? Chlapec? Učiteľ? Tieto otázky mátali všetkých až do piatku 9:35, kedy boli dvojice vyslané na spoločnú prechádzku areálom školy. A ako to dopadlo? Podľa ankety, ktorú sme žiakom poslali, by si radi podobnú akciu zopakovali... Tu je z nej pár zákulisných fotiek.

                        Žiaci španielskej sekcie tiež súťažili v súťaži o najkrajší ľúbostný list. Vyzbieralo sa enormné množstvo súťažných španielskych „valentínok“, a veru boli nádherné pre oko i pre dušu. Zvíťaziť však mohla iba jedna. Výherná karta padla na Viktóriu Vaisovú z 2.A, ktorá si od nášho lektora Alfonsa prebrala 2 vstupenky do kina na film podľa vlastného výberu.

                        Všetkým, ktorí sa zapojili, či už do jednej, alebo aj do všetkých aktivít zo srdca ďakujeme. Špeciálne ďakujem patrí aj Davidovi Lopezovi Padúchovi z 3.B za zachytenie celotýždňovej atmosféry. Veríme, že máme tú česť nechať sa fotografovať budúcim profesionálom.

                        A čo na záver? Ako sme začali, tak aj končíme. Opäť lyžami. Tentokrát však ide o lyžiarsky výcvik druhého ročníka. Keďže sa minulý rok výcvik nemohol uskutočniť, podarilo sa vďaka spolupráci učiteľov, vedenia školy a rodičov zabezpečiť náhradu v tomto školskom roku. Látky, tešte sa, GMK už ide!

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje