• Oznam zákonným zástupcom a žiakom

            18. 9. 2020

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

          • Covid 19 v Španielsku očami lektorov

            4. 9. 2020

            Keď sa potvrdil vírus v Španielsku, zdalo sa, že narastajúci počet mŕtvych sa už nikdy nezastaví. Covid 19 zasiahol najmä  starších ľudí, ktorí sa báli o svoj život. Trvalo tri mesiace, kým sa život ako-tak vrátil do normálu.

            Myslím si, že všetci verili, že situácia sa od júna otočí a štát pristúpi k opatreniam, ako obnoviť ekonomiku štátu. Hlavným zdrojom príjmov v Španielsku je turizmus a ten bol hlavný dôvod na  záchranu existencie štátu. Otvorili sa hranice, obnovil sa turistický ruch na pobreží a na plážach. Na jednej strane išlo o záchranu ekonomiky, na druhej strane sa zahrávali s ľudskými životmi a hrozila nová vlna nakazených. 

            A tak sa aj stalo, teraz však skupinu nakazených netvorili ľudia vyššieho veku, ale mladí ľudia. Dôvodom boli preplnené diskotéky či súkromné večierky. Situácia je však odlišná, počet nakazených sa síce zvýšil úmerne s počtom vykonaných testov, vážne ohrozenie života či zdravotníckeho systému  však nehrozí. Jednotky intenzívnej starostlivosti nie sú preplnené a počet mŕtvych je nižší.

            Strach v krajine však pretrváva a obnovili sa niektoré opatrenia. Zakázali sa akcie s vyšším počtom ľudí a bary či diskotéky sú otvorené len do polnoci. Je možné, že takéto opatrenia budú platiť do chvíle, kým sa nevyvinie protilátka na Covid 19.

            V Španielsku všetci nosia rúška či iný spôsob ochrany, vždy a všade, hoci by bol jeden človek na ulici v nejakej malej dedine, rúško mať musí. Na plážach boli ľudia platení za to, aby kontrolovali rozostupy medzi ľuďmi a rúška. Ľudia si kreslili okolo uterákov zónu rozostupu 2m, pokiaľ boli vo vlastnej zóne, rúška nosiť nemuseli, akonáhle však vstali z deky a išli sa prejsť po pláži, rúško si už nasadiť museli. Návštevníci si mohli zakúpiť pásku a tyče a ohraničiť si vlastný priestor. Každý región mal však predpisy pod vlastnou samosprávou.

            V kaviarňach a baroch sedeli ľudia s ochranou tváre, všetci sa vírusu boja, sú obozretnejší a opatrnejší, neberú situáciu naľahko, ako to bolo na začiatku. Nakazení sú v tejto chvíli hlavne mladí ľudia, preto počet nakazených síce narastá, ale počet mŕtvych klesá.

            Ľudia majú stále obavy, no chcú, aby život pokračoval ako predtým. Preto sa znovu otvorili školy, počet žiakov sa znížil, nosenie rúšok je povinné, vytvorili sa dve skupiny žiakov. Napríklad pondelky a utorky je prvá skupina fyzicky v škole, zatiaľ čo druhá má vyučovanie online a od stredy sa vymenia. Eliminuje sa tak stretávanie osôb a znižuje sa riziko nakazenia.

            Všetci veríme, že sa toto obdobie rýchlo a v zdraví skončí!

            Alfonso José García Alonso

            Carlos Serrano Fernandez

             

          • Z Agregaduríe sme dostali tento oznam pre milovníkov filmov:

            3. 9. 2020

            Tenemos a bien informar de que, tras el enorme éxito que tuvo el proyecto “Clásicos contigo 1973-1997” en el mes de julio, la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID), junto con el Instituto Cervantes y la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España así como con la productora de Cine VideoMercury, ofrecerán en septiembre el ciclo de cine online “Contemporáneos”.

            Cada viernes publicaremos el enlace al canal Vimeo que estará activo 48 horas (desde viernes 20.00 h hasta domingo 20.00 h) para ver las películas programadas durante el fin de semana.

            Habrá asimismo presentaciones de las películas a cargo de expertos, quese podrán ver a partir de los miércoles a las 10h, hora española.

            Síganos en Facebook:

            Perfil Spanielske velvyslanectvo: https://www.facebook.com/spanielske.velvyslanectvo.9

            Página Embajada de España en Eslovaquia:

            https://www.facebook.com/Embajada-de-España-en-Eslovaquia-1013403205341617/?eid=ARAx3_9JFiatm1w8jIQWtdDUXEGXJeSML4aOpXMQRetNreux0_a-sU68IUjFjwTec5JLfQdiRPJDDXQH

            Calendario de proyecciones:

            -        4 de septiembre: La mano invisible (David Macián, 2017)

            -        11 de septiembre: El mar nos mira de lejos (Manuel Muñoz Rivas, 2017)

            -        18 de septiembre: Los demás días (Carlos Agulló, 2017)

            -        25 de septiembre: La reconquista (Jonás Trueba, 2016)

              *Proyecciones con acceso restringido, disponibles durante 48 h, a partir de las 20 h [GMT+2].

             

            Traducción no oficial:

            Chceli by sme vás informovať, že po obrovskom júlovom úspechu projektu „Clásicos with you 1973-1997“ Španielska agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (AECID) spolu s Cervantesovým  Inštitútom a Umeleckou akadémiou, ako aj produkčnou spoločnosťou Cine VideoMercury ponúknu v septembri online sériu filmov „Contemporáneos“.

            Každý piatok zverejníme odkaz na kanály Vimeo, ktorý bude aktívny 48 hodín (od piatku 20:00 do nedele 20:00), aby sme si mohli pozrieť filmy naplánované na víkend.

            Nebudú chýbať ani prezentácie filmov od odborníkov, ktoré je možné vidieť od stredy o 10:00 španielskeho času. 

            Sledujte nás na Facebooku:

            Profil Spanielske velvyslanectvo: https://www.facebook.com/spanielske.velvyslanectvo.9

            web stránka Embajada de España en Eslovaquia:

            https://www.facebook.com/Embajada-de-España-en-Eslovaquia-1013403205341617/?eid=ARAx3_9JFiatm1w8jIQWtdDUXEGXJeSML4aOpXMQRetNreux0_a-sU68IUjFjwTec5JLfQdiRPJDDXQH

            Kalendár premietania:

            -        4 . septembra: La mano invisible (David Macián, 2017)

            -        11. septembra: El mar nos mira de lejos (Manuel Muñoz Rivas, 2017)

            -        18 septembra: Los demás días (Carlos Agulló, 2017)

            -        25 septembra: La reconquista (Jonás Trueba, 2016)

              *Premietanie je obmedzené, prístupné 48 hodín od  20.00 hod [GMT+2].

    • Novinky

    • Kontakt

      Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
      Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

      gmkbb.edupage.org

      +421/484230061

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje