• Kultúrno – jazykový pobyt v Málage 30. mája – 6. júna 2023

            16. 6. 2023

            Študenti prvého ročníka nášho gymnázia si na týždeň mohli vyskúšať na vlastnej koži život v Španielsku a otestovať si jazykové zručnosti, ktoré nadobudli počas školského roka.  

            Dôležitou súčasťou tohto pobytu bola možnosť vyskúšať si život v Španielsku so španielskymi rodinami, žiaci tak mali možnosť na týždeň ochutnať španielske jedla, dodržiavať ich zvyky a hlavne celý týždeň komunikovať španielsky. 

            Každý deň sme mali bohatý program, navštívili pamiatky a historicko-kultúrne miesta v Malage a andalúzskeho regiónu napr. návšteva historického centra a jeho najvýznamnejších pamiatok, akými sú Picassovo múzeum a Rodný dom Pabla Picassa, opevnenie Alcabaza a hrad Gibralfaro, ale tiež sme navštívili  mestskú pláž Malagueta, krokodíliu farmu v Torremolinos, hrad Colomares v Benálmadene atiež medzinárodné územie Gibraltar. 

            Okrem návštev týchto zaujímavých miest žiaci skúsili aj tradičné španielske jedlá ako Churros con chocolate atapas, a dokonca si zatancovali aj  na hodine flamenca. Samozrejme si užili aj more a vodné športy. 

            Naši prváci po roku  učenia  španielčiny, zažili azda najintenzívnejší týždeň aký si predstavovali 😊 

          • Žiaci z GMK na podujatí vo Veszpréme

            8. 6. 2023

            V dňoch 1. až 4. júna 2023 sa žiaci zapojení do projektu EPAS (Ambasádorská škola Európskeho parlamentu) zúčastnili medzinárodného podujatia Európskeho parlamentu vo Veszpréme, v Maďarsku.

            Išlo o štyri dni plné prednášok, diskusii a workshopov, ktoré sa týkali kľúčových tém dnešnej Európy, a to vojna na Ukrajine, vysoká inflácia, obnoviteľné zdroje energie, dezinformácie, digitalizácia či dôležitosť účasti na nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, konajúcich sa na začiatku júna 2024.

            Žiaci mali možnosť klásť otázky poslancom Európskeho parlamentu, diplomatom, zástupcom veľvyslancov, vysokopostaveným úradníkom či výkonným riaditeľom.

            Celé podujatie bolo v anglickom jazyku a zúčastnili sa na ňom žiaci, učitelia a hostia z Rakúska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, ale aj Talianska, Francúzska, Švédskaa, pravdaže, Slovenska.

            Slovensko reprezentovali tri školy, jednou z nich bolo práve aj Gymnázium Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici, a to s nasledovnou výpravou žiakov:

            Jakub Dlhopolec, Karin Veľochová, Jana Vrábeľová a Lenka Prieberová (všetci z V.C), Jun Quan Yin zo IV.C, Daniel Poláčik z III.A, František Rákoš a Richard Lechman (obaja z II.C).

            Organizačnému výboru z Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave, ale aj priamo organizátorom z Európskeho parlamentu v Bruseli veľmi pekne ďakujeme a hlboko si vážime ich prácu, čas a energiu, vloženú do tohto projektu.

            Ako pevne dúfame, dovidenia na ďalšom podujatí EPAS.

    • Novinky

    • Kontakt

      Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
      Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

      gmkbb.edupage.org

      +421/484230061

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje