• Divadelný festival v Košiciach

            29. 2. 2024

            Každý rok sa na Slovensku organizuje divadelný festival slovensko-španielskych bilingválnych sekcií, tento rok sa konal 13.2.-14.02. v Košiciach. Našu školu reprezentovali Petra Babeľová zo IV.A, Adela Balgová, Simona Orolínová a Ema Ruggeri zo IV.B, Hugo Demko a Simona Jarešová z III.A a Vera Díaz Švihlíková z II.B, o réžiu sa postaral náš skvelý režisér Alfonso a o technické zabezpečenie Antonio. Košické publikum sme rozosmiali hrou Bajarse al moro od José Luis Alonso de Santos, kde naši stvárnili skupinku mladých ľudí žijúcich v jednom byte v Madride v polovici 80-tych rokov. Táto komédia sa im naozaj veľmi vydarila a standing ovation bol viac než zaslúžený. Sme veľmi radi, že sme sa spolu s III.A mohli tohto festivalu zúčastniť a potleskom podporiť nielen našich, ale aj ostatné divadelné skupiny, ktoré celý polrok tvrdo pracovali na svojich divadelných hrách. Okrem našich žiakov sme mali možnosť vidieť divadelnú hru El cementerio de coches, ktorú bravúrne zvládli Košice, Yerma, ktorou sa prezentovala Trstená a vďaka hre El retablo de las maravillas sme sa preniesli do čias dávno minulých. Zároveň sme mali možnosť vidieť Un guateque de miedo, s touto hrou sa predstavilo Nové mesto nad Váhom. Veľká vďaka patrí aj organizátorovi, košickému bilingválnemu gymnáziu, ktoré nám umožnilo zúčastniť sa tohto podujatia a prijalo nás, publikum z Banskej Bystrice, s otvorenou náručou. 

          • Máme majsterku Slovenska.

            26. 2. 2024

            25. februára 2024 sa v Bratislave konali halové majstrovstvá SR dorastencov a dorasteniek, kde naša Petra Ďurišová z III.A vyhrala prvé miesto a získala zlatú medailu na 60m, ktoré zabehla za 8,73.

            Gratulujeme a prajeme ešte viac takýchto úspechov.

          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ŠPANIELSKOM JAZYKU

            15. 2. 2024

            Dňa 12.02.2024 sa na našej škole uskutočnil už XXXIII. ročník krajského kola Olympiády v španielskom jazyku, ktorého sa zúčastnilo 29 študentov z celého Banskobystrického kraja, ich sprevádzajúci učitelia a členovia komisie. Zastúpenie v kategóriach A, B, C a D mali Gymnázium Ľudovíta Štúra Zvolen, Gymnázium A. Kmeťa Banská Štiavnica, Gymnázium A.H. Škultétyho Veľký Krtíš, Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom, Gymnázium B.S. Timravy Lučenec, 1. súkromné banskobystrické gymnázium a Gymnázium Mikuláša Kováča. Naše gymnázium reprezentovali dvaja žiaci v kategórií D: Adela Balgová zo IV. B a Ondrej Priškin z V.A, ktorí obsadili krásne 1. a 2. miesto. Z prvého miesta na celoslovenské kolo postupuje Adela Balgová a my jej budeme držať palce, aby sa umiestnila čo najvyššie.

            Výsledky krajského kola boli nasledovné:

            Kategória A:

            1.   Zuzana Banská, Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen        

            2.   Dominika Kováčová, Súkromné gymnázium Banskobystrické, Banská Bystrica

            3.   Cornelia Hricová, Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica

            Kategória B:

            1.   Michal Cibuľa, Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom      

            2.   Petra Uhrovičová, Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom

            3.   Ema Sihelská, Súkromné gymnázium Banskobystrické, Banská Bystrica 

            Kategória C:

            1.   Viktória Števková,  Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy, Lučenec   

            2.   Sára Podhradská,  Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen   

            3.   Patrícia Uškrtová , Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica

            Kategória D:

            1.   Adela Balgová, Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica    

            2.   Ondrej Priškin, Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica    

            3.    Natália Luptáková, Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen

          • Rok draka

            13. 2. 2024

            Čínsky Nový rok vždy pripadá na iný deň, niekedy v januári a inokedy vo februári. Tento rok sa začal 10. februára 2024 a je to rok Draka – presnejšie dreveného Draka. Každý Drak má totiž iný element. Obdobie ich vládnutia potrvá do 28 januára 2025. Čínske znamenie Draka predstavuje medzi Číňanmi silu, úspech, česť a šťastie.

            Začiatok roka draka sme oslávili v GMK v piatok - 9.2.2024. Žiaci čínskeho odboru si pre vedenie školy, učiteľov, lektorov a spolužiakov pripravili bohatý program, v ktorom vystúpili s piesňami, recitáciou, scénkou a tancom – klasickým i moderným. Podujatie otvorili žiaci sprievodom drakov. Moderátori pripomenuli čínske novoročné tradície a po programe sa uskutočnili slávnostné triednické hodiny s tradičným čínskym novoročným občerstvením. Atmosféra podujatia bola výborná a drak - symbol prosperity a šťastia sa nám bude symbolicky pripomínať prostredníctvom objektov, ktoré sú vystavené na chodbách školy.    ​​​​​​​

    • Novinky

    • Kontakt

      Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
      Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

      gmkbb.edupage.org

      +421/484230061

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje