• Simulované študentské voľby prezidenta

            28. 3. 2024

            Naši žiaci od 15 rokov mohli v tomto školskom roku pristúpiť k volebnej urne už po druhýkrát – pri voľbe prezidenta SR. 1. kolo simulovaných volieb sa uskutočnilo 19.3. a 2. kolo 27.3.2024. Volebná účasť sa pohybovala okolo 45 percent. Všetkým zúčastneným žiakom (a zvlášť členom školskej volebnej komisie) ďakujeme a tešíme sa v tomto školskom roku aj na voľby do Európskeho parlamentu.

          • Exkurzia druhákov do Martina

            28. 3. 2024

            26. marca sa žiaci II.B triedy, sprevádzaní prof. M. Bakošom, zúčastnili exkurzie v Martine. V Literárnom múzeu ich čakala prehliadka so sprievodcom, a to najprv v národnej dvorane, kde sú obrazy a busty našich najvýznamnejších národných dejateľov, stojacich zároveň pri zrode Matice slovenskej. Následne sa žiaci presunuli do priestorov samotného múzea, kde sú umiestnené expozície plné obrazov, literárnych či iných pamiatok, mapujúcich postupne naše písané dejiny od čias Konštantína a Metoda a vynálezu hlaholiky prakticky až po súčasnosť.

            V druhej časti exkurzie žiaci navštívili Slovenskú národnú knižnicu, zoznámili sa s jej fondom, ako aj s možnosťami požičiavania si kníh z celého Slovenska.

            Pre našich žiakov to bola iste pekná skúsenosť a zároveň ďalší vedomostný dielik do mozaiky maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, ktorá ich o dva roky čaká.

          • Výmena pohľadníc / Intercambio de postales

            18. 3. 2024

            Tradične aj tento školský rok sa Gymnázium Mikuláša Kováča zapojilo do výmeny vianočných pohľadníc so španielskou školou El Monte v Malage. Novinkou bolo, že druhý a tretí ročník písal pohľadnice po anglicky a prvý ročník po španielsky. Žiaci napísali pohľadnice španielskym študentom do Malagy, a naopak tí im napísali pohľadnicu tiež v angličtine alebo španielčine. Písali im o tom aké sú Vianoce u nás na Slovensku a naši žiaci sa dozvedeli ako trávia Vianoce španielski žiaci na pobreží Malagy. Tento kultúrny projekt organizujeme na škole už 6 rokov a žiaci sa vždy potešia, keď dostanú nádherné vyzdobenú pohľadnicu, ktorá je len pre nich. 

            …..

            Este año escolar el instituto de Miluláš Kováč también ha participado en el intercambio de postales navideñas con el Colegio El Monte en Málaga. En cambio, este año los alumnos de primero escribieron los postales en español y los de segundo y tercero en inglés. Los alumnos hablaron de Navidades en Eslovaquia y nuestros alumnos se enteraron de como pasan las Navidades los alumnos de Málaga. Este proyecto cultural ogranizamos en nuestra escuela durante 6 años y los alumnos siempre están felices cuando reciben una postal decorada para ellos.

             

          • Divadelný festival v Košiciach

            29. 2. 2024

            Každý rok sa na Slovensku organizuje divadelný festival slovensko-španielskych bilingválnych sekcií, tento rok sa konal 13.2.-14.02. v Košiciach. Našu školu reprezentovali Petra Babeľová zo IV.A, Adela Balgová, Simona Orolínová a Ema Ruggeri zo IV.B, Hugo Demko a Simona Jarešová z III.A a Vera Díaz Švihlíková z II.B, o réžiu sa postaral náš skvelý režisér Alfonso a o technické zabezpečenie Antonio. Košické publikum sme rozosmiali hrou Bajarse al moro od José Luis Alonso de Santos, kde naši stvárnili skupinku mladých ľudí žijúcich v jednom byte v Madride v polovici 80-tych rokov. Táto komédia sa im naozaj veľmi vydarila a standing ovation bol viac než zaslúžený. Sme veľmi radi, že sme sa spolu s III.A mohli tohto festivalu zúčastniť a potleskom podporiť nielen našich, ale aj ostatné divadelné skupiny, ktoré celý polrok tvrdo pracovali na svojich divadelných hrách. Okrem našich žiakov sme mali možnosť vidieť divadelnú hru El cementerio de coches, ktorú bravúrne zvládli Košice, Yerma, ktorou sa prezentovala Trstená a vďaka hre El retablo de las maravillas sme sa preniesli do čias dávno minulých. Zároveň sme mali možnosť vidieť Un guateque de miedo, s touto hrou sa predstavilo Nové mesto nad Váhom. Veľká vďaka patrí aj organizátorovi, košickému bilingválnemu gymnáziu, ktoré nám umožnilo zúčastniť sa tohto podujatia a prijalo nás, publikum z Banskej Bystrice, s otvorenou náručou. 

          • Máme majsterku Slovenska.

            26. 2. 2024

            25. februára 2024 sa v Bratislave konali halové majstrovstvá SR dorastencov a dorasteniek, kde naša Petra Ďurišová z III.A vyhrala prvé miesto a získala zlatú medailu na 60m, ktoré zabehla za 8,73.

            Gratulujeme a prajeme ešte viac takýchto úspechov.

          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ŠPANIELSKOM JAZYKU

            15. 2. 2024

            Dňa 12.02.2024 sa na našej škole uskutočnil už XXXIII. ročník krajského kola Olympiády v španielskom jazyku, ktorého sa zúčastnilo 29 študentov z celého Banskobystrického kraja, ich sprevádzajúci učitelia a členovia komisie. Zastúpenie v kategóriach A, B, C a D mali Gymnázium Ľudovíta Štúra Zvolen, Gymnázium A. Kmeťa Banská Štiavnica, Gymnázium A.H. Škultétyho Veľký Krtíš, Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom, Gymnázium B.S. Timravy Lučenec, 1. súkromné banskobystrické gymnázium a Gymnázium Mikuláša Kováča. Naše gymnázium reprezentovali dvaja žiaci v kategórií D: Adela Balgová zo IV. B a Ondrej Priškin z V.A, ktorí obsadili krásne 1. a 2. miesto. Z prvého miesta na celoslovenské kolo postupuje Adela Balgová a my jej budeme držať palce, aby sa umiestnila čo najvyššie.

            Výsledky krajského kola boli nasledovné:

            Kategória A:

            1.   Zuzana Banská, Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen        

            2.   Dominika Kováčová, Súkromné gymnázium Banskobystrické, Banská Bystrica

            3.   Cornelia Hricová, Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica

            Kategória B:

            1.   Michal Cibuľa, Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom      

            2.   Petra Uhrovičová, Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom

            3.   Ema Sihelská, Súkromné gymnázium Banskobystrické, Banská Bystrica 

            Kategória C:

            1.   Viktória Števková,  Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy, Lučenec   

            2.   Sára Podhradská,  Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen   

            3.   Patrícia Uškrtová , Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica

            Kategória D:

            1.   Adela Balgová, Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica    

            2.   Ondrej Priškin, Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica    

            3.    Natália Luptáková, Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen

          • Rok draka

            13. 2. 2024

            Čínsky Nový rok vždy pripadá na iný deň, niekedy v januári a inokedy vo februári. Tento rok sa začal 10. februára 2024 a je to rok Draka – presnejšie dreveného Draka. Každý Drak má totiž iný element. Obdobie ich vládnutia potrvá do 28 januára 2025. Čínske znamenie Draka predstavuje medzi Číňanmi silu, úspech, česť a šťastie.

            Začiatok roka draka sme oslávili v GMK v piatok - 9.2.2024. Žiaci čínskeho odboru si pre vedenie školy, učiteľov, lektorov a spolužiakov pripravili bohatý program, v ktorom vystúpili s piesňami, recitáciou, scénkou a tancom – klasickým i moderným. Podujatie otvorili žiaci sprievodom drakov. Moderátori pripomenuli čínske novoročné tradície a po programe sa uskutočnili slávnostné triednické hodiny s tradičným čínskym novoročným občerstvením. Atmosféra podujatia bola výborná a drak - symbol prosperity a šťastia sa nám bude symbolicky pripomínať prostredníctvom objektov, ktoré sú vystavené na chodbách školy.    ​​​​​​​

          • Deň otvorených dverí

            23. 1. 2024

            O tradičné podujatie bol dňa 18. januára 2024 (od 9:00 do 13:00) na našom gymnáziu veľký záujem. Zúčastnilo sa ho viac ako dvesto žiakov základných škôl spolu s rodičmi.

            Na prízemí na účastníkov po prezencii (ktorú mala na starosti L. Majerová) čakali informačné stánky o španielskom (K. Švihlíková), resp. čínskom odbore (M. Madzinová). Na prehliadke priestorov gymnázia a pri návštevách vzorových hodín zo španielčiny, čínštiny, prírodovedných predmetov ich sprevádzali naši žiaci II.B, II.C, IV.B, V. A a V.B, pričom mali možnosť aj sami sa zapojiť do aktivít na jednotlivých vyučovacích hodinách. Viac ako šesťdesiat žiakov využilo možnosť pripraviť sa na prijímacie skúšky na GMK prostredníctvom skúšobných testov z uplynulých rokov, ktoré si sami na mieste vyhodnocovali.

            Na prvom poschodí prebiehali aktivity zo španielčiny s tabletmi a interaktívnou obrazovkou (M. Pikulová, L. Findrichová). Návštevníci sa tiež mohli naučiť niektoré španielske či čínske slovíčka, alebo si vyskúšať písať čínske znaky. Podujatie spestrilo aj premietanie záberov z 30. výročia založenia našej školy.

            Za vytvorenie fotodokumentácie vďačíme žiakovi IV.A Danielovi Poláčikovi. Ďakujeme organizátorom, našim pedagógom aj žiakom, a účastníkom prajeme úspech na blížiacich sa prijímacích skúškach na naše gymnázium.

          • Cvičné maturity zo španielčiny

            23. 1. 2024

                        V dňoch 16. a 17. januára 2024 sa na našom gymnáziu uskutočnila – skúšobnou formou – ústna forma internej časti maturitnej skúšky zo španielskeho jazyka, literatúry a kultúry. Žiaci V.A a V.B triedy si so štvormesačným predstihom vyskúšali, aké je to okúsiť atmosféru maturít, ktoré ich v máji – už naostro – neminú. Z cieľov cvičného skúšania pre žiakov možno vyzdvihnúť kvalitnejšie sa vyjadrovať v španielskom jazyku, dôkladnejšie si zafixovať potrebné vedomosti, ako aj lepšie zvládať trému a stres.

          • Imatrikulácia našich prvákov

            19. 12. 2023

            Tradičné podujatie sa na našom gymnáziu uskutočnilo 29. novembra 2023 na tému Harry Potter. Tak, ako je zvykom, aj my sme privítali nových prvákov špeciálnym nápojom. Potom nás naši dvaja šarmantní moderátori privítali a uviedli začiatok programu.

            Tohtoročný program sa skladal z dvoch častí. V prvej časti žiaci chodili po skupinách do stánkov, kde plnili rôznorodé úlohy a zbierali pečiatky za každú splnenú úlohu. Ten, kto úlohu nesplnil dostal trest.

            V druhej časti žiaci museli predviesť svoju rýchlosť a silný žalúdok. Každý musel pomocou úst vybrať jablko z debničky napustenej vodou a následne s mokrou tvárou vyberať cukríky z múky.

            Po tejto súťaží naši tretiaci usúdili, že už prvákov potrápili dosť a tak ich za odmenu nechali tancovať na parkete telocvične až do konca.

            Náš program spestrilo vystúpenie pána profesora Bakoša, ktorý zaspieval pieseň od Elánu s názvom "Jedenáste prikázanie" s vlastným textom.

            Napriek drobným komplikáciám sme sa všetci výborne zabavili. Takto „pokrstení“ prváci dokázali, že sú skutočnými žiakmi Gymnázia Mikuláša Kováča. Veríme, že u nás budú spokojní a želáme im úspešných a úsmevných päť rokov.




          • Prezentácia španielskych Vianoc

            15. 12. 2023

            Dňa 12.12.2023 sme sa zúčastnili prezentácie španielskych Vianoc na 3. ZŠ vo Zvolene. Privítala nás pani učiteľka Mgr. Tatiana Valverde, ktorá na tejto škole učí španielsky jazyk spolu so svojimi žiakmi 7. a 9. ročnika. V úvode sme im predstavili našu školu, informovali ich o blížiacom sa DOD a následne sme im ukázali, ako sa slávia Vianoce v Španielsku. Žiaci sa naučili nové slovíčka, na ktoré potom robili rôzne aktivity. V tomto nám veľmi pomohli naši piataci: Karim Tayeh, Viktória Folková, Andrea Jančova a Valentína Šcipová, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Boli naozaj skvelí. Na záver sme si zaspievali španielsku koledy Arre borriquito. Verím, že sa všetkým zúčastneným žiakom aktivity páčili, že sa zabavili a dúfame, že ich v budúcnosti privítame na našej škole ako našich budúcich študentov.

          • Slovenské olympijské a športové múzeum

            14. 12. 2023

            Dňa 13.12.2022  sa žiaci našej školy zúčastnili exkurzie do Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave. Túto exkurziu sme uskutočnili v rámci Programu OVEP -  vzdelávanie o olympijských hodnotách ( vyhlásené MŠVVaŠ – sprievodca školským rokom 2022/2023 )

            Po príchode do Bratislavy sme sa presunuli do Domu športu, kde sídli aj spomenuté múzeum. V rámci prehliadky sme mali možnosť vidieť zaujímavé exponáty priamo od úspešných slovenských olympionikov. Pútavosť prehliadky nám doplnil sprievodca, ktorý žiakov oboznámil s históriou jednotlivých exponátov, ako aj stručným prierezom úspechov uvedeného športovca. Keďže žijeme v 21. storočí prehliadka bola obohatená aj o interaktívne prvky a videá. Na záver prehliadky si žiaci vyskúšali cyklistický a lyžiarsky trenažér, kde podali fantastické výkony

            Ďakujeme za túto možnosť.

                                                                                                           Marcel a Janka

          • Cesta ku zdraviu

            13. 12. 2023

            Dňa11.12.2023 ( pondelok ) sa uskutočnil druhý workshop zo série – Cesta ku zdraviu. Zúčastnili sa ho triedy :2AB, 2B, 3C, 5A. Dozvedeli sa v ňom množstvo zaujímavých informácií o stravovaní, a význame omega 3 mastných kyselín. Prednášajúci musel zodpovedať aj množstvo zaujímavých otázok od žiakov. Workshop bol pre našich žiakov prínosný a odniesli si z neho zaujímavé poznatky, ktoré sa týkajú ich tela a životospravy.

            Ďakujem veľmi pekne prenášajúcemu pánovi Jánovi Valuškovi.

                                                                                                                      Janka

          • Mikuláš na GMK

            7. 12. 2023

            To je skvelé! Mikulášova návšteva na škole je často veľmi radostnou udalosťou pre deti i dospelých. Tradične prináša so sebou darčeky, sladkosti a dobrú náladu. Je to pekný spôsob, ako budovať komunitného ducha a tešiť sa spolu.
            Tak ako každý rok, tak aj tento si Školský parlament pripravil Mikulášsku akciu. Je to u nás už skvelá tradícia! Školský parlament  sa stará o príjemné a zábavné udalosti pre všetkých študentov. Mikulášska akcia so sladkosťami a sviatočnou hudbou určite prispela k vytvoreniu príjemnej atmosféry a pocitu spolupatričnosti v škole. Toto podujatie  posilnilo komunitného ducha a vytvorilo nezabudnuteľné spomienky pre všetkých účastníkov. Je skvelé, že  na takéto akcie Školský parlament myslí  a podporujete tak pozitívne vzťahy medzi študentmi a školou. Príjemná sviatočná hudba nám pripomenula blízkosť aj vianočných sviatkov, na ktoré sa už všetci veľmi tešíme.

            A samozrejme, ďakujeme 1.C, 3.C a 4.C triede, že sa zhostili tejto úlohy a spríjemnili nám mikulášsky deň.


                                                                                                                                                                                   Janka

          • Mesačný študijný pobyt v Španielsku

            27. 11. 2023

            V mesiaci september a október sa žiaci druhého, tretieho a piateho ročníka zúčastnili mesačných študijných pobytov na stredných školách v Španielsku konkrétne v Málage, Valenci a Madride. Počas svojho pobytu boli ubytovaní v španielskych rodinách cez týždeň chodili do školy a poobede mali voľnočasové aktivity v danom meste. V prípade potreby im pomohol miestny koordinátor. V Málage nás privítali veľmi vrúcne so slovenskou vlajkou aj erbom, žiaci tiež mali možnosť porozprávať o svojej skúsenosti s pobytom počas Erasmus dní na škole.

            Vo Valencii si piataci vyskúšali aký je druhý ročník v Bachillerate (maturitný ročník u nás) a v Madride žiaci objavovali Madrid a objavovali krásu okolitých miest aj Barcelony.

          • Európsky deň jazykov 2023

            20. 11. 2023

            Koľkými jazykmi hovoríš, toľkokrát si človekom. Aj na našej škole sme oslávili Európsky deň jazykov, a to hneď niekoľkými spôsobmi.

            S oslavami sme začali už týždeň predtým, dňa 19.9.2023, návštevou Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Spolu so žiakmi štvrtého a piateho ročníka sme si pozreli monodrámu Whistle v anglickom jazyku a následne viedli debatu s hlavnou protagonistkou, Hadar Galron o traumách a psychickom zdraví detí obetí druhej svetovej vojny. Vstupné na predstavenie bolo financované projektom Erasmus+, ktorý prebieha na našej škole.

            26.9. sme spustili viacero aktivít naraz. Prvou boli hodiny anglického jazyka venované kvízom o jazykoch, tvorbou plagátov, či hodiny španielčiny, kde sa zrodil nejeden originálny návrh na logo EDJ. Ďalej sme zverejnili pár kvízov na našom Instagrame, kde sa žiaci, ale aj široká verejnosť mohli naučiť pár nových slov z rôznych jazykov. Našli sa aj odvážlivci, ktorí za malú odmenu „odverklikovali“ anglický jazykolam spamäti.

            Na spoločnej chodbe okrem rôznych zaujímavostí vznikol aj priestor, kam žiaci mohli písať svoje obľúbené myšlienky o slobode v ľubovoľnom európskom jazyku.

            Naše oslavy sme uzavreli účasťou na Festivale krátkych filmov AZYL SHORTS, kde sme si mali možnosť pozrieť štyri krátkometrážne filmy nominované na Oscara. Filmy boli produkciou rôznych krajín a po ich pozretí nasledoval krátky kvíz s diskusiou. Na kvíze sa nám podarilo vyhrať dve z troch cien!

            No a to najlepšie sme si nechali samozrejme nakoniec! Opäť sme sa ocitli v žiari reflektorov, keď k nám zavítal štáb RTVS a urobil krátke rozhovory s našimi študentmi. Reportáž si môžete pozrieť v archíve RTVS.

          • Horehronské dni

            16. 11. 2023

            61. ročník Horehronských hier, ktoré sa uskutočnili dňa 05.10.2023 bol pre našu školu opäť veľmi úspešný. Naša skromná výprava piatich súťažiacich získala 2 zlaté medaily, jednu striebornú, jedno 4. miesto a jedno 5. miesto. Úspešné účinkovanie našich žiakov odštartoval Jakub Holek v behu na 60m, ktorý najskôr vyhral svoj rozbeh a v následnom finále obsadil síce nesympatické, ale vynikajúce 4. miesto v konkurencii 50tich pretekárov z celého Banskobystrického kraja. Najúspešnejším členom našej výpravy bola žiačka 3.A Peťa Ďurišová, ktorá nedala šancu konkurencii hneď v dvoch disciplínach a to v behu na 100m a v skoku do diaľky. Vybojovala pre našu školu dve zlaté medaily. O Ďalší cenný kov z pretekov sa postarala Alexandra Brišová, ktorá zlepšila svoje minuloročné umiestnenie a v skoku do diaľky obsadila 2. miesto. V guliarskom sektore nezlomne bojovala naša žiačka Lea Fehérová, ktorá si vybojovala v silnej konkurencii pekné 5. miesto. Posledným členom výpravy bol Mykyta Tkachenko, ktorý síce nedosiahol výraznejšie umiestnenie , ale bolo to jeho prvé vystúpenie a odniesol si dôležité skúsenosti.

          • Župná kalokagatia

            16. 11. 2023


            Krajské kolo v orientačnom behu v teréne na 4. km​​​​​​

            03.10.2023 sa naši študenti zúčastnili Župnej kalokagatie, súťaže, ktorá má už dlhoročnú
            tradíciu. Súťaž prebehla pri SOŠ Pod Bánošom 80 BB. Naši študenti boli na súťaži
            namladším družstvom. Tvorili ho :Dean Cipciar, Jakub Holek, Nella Štulajterová, Timotea
            Godžáková a Timon Čatloš. Súťaže sa zúčastnilo 19 družstiev z celého Banskobystrické
            kraja a naši študenti v tejto obrovskej konkurencii obsadili nádherné 3. miesto.

            GRATULUJEME

             

          • Cesta ku zdraviu

            14. 11. 2023

            Cesta ku zdraviu je názov vzdelávania, do ktorého sme sa rozhodli so žiakmi zapojiť v tomto školskom roku. Prioritou tohto vzdelávania je osveta žiakov o zdravom životnom štýle, ako najlepšej prevencii proti civilizačným ochoreniam, predovšetkým obezite, ktorá na nešťastie v poslednej dobe má stúpajúcu tendenciu. Prvá časť zo série niekoľkých prednášok sa uskutočnila 14.11.2023. Zapojili sa do nej žiaci –1C, 1.B, 2C a 3.C. O svoje cenné skúsenosti a odborné znalosti sa so žiakmi podelil dlhoročný aktívny športovec, tréner a veľký odborník v uvedenej problematike Ján Valuška a za to, že si vo svojom nabitom programe našiel na nás čas mu patrí veľká vďaka. Tešíme sa na ďalšie workshopy.

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje