• Beseda s europoslancom R. Hajšelom

            23. 3. 2022

            V piatok 18. marca 2022 sme na našom gymnáziu privítali vzácnu návštevu – poslanca Európskeho parlamentu Roberta Hajšela.

            Pán europoslanec po rokovaní s našou pani riaditeľkou PaedDr. Alenou Paulovou venoval čas našim žiakom; najprv krátko predstavil svoju prácu v Európskom parlamente. Je v ňom spravodajcom Európskeho parlamentu zodpovedným za revíziu smernice o zdaňovaní energií, členom Výboru pre priemysel, výskum a energetiku, delegáta pri Parlamentnom výbore pre partnerstvo EÚ za Arménsko, pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ za Azerbajdžan, pri Parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ pre Gruzínsko a delegáta pri Parlamentnom zhromaždení Euronest.​​​​​​​

            Následne sa vyjadril k témam zelená budúcnosť našej krajiny a rusko-ukrajinský konflikt na Ukrajine. Predstavil podstatu Európskej zelenej dohody, zdôraznil nemožnosť okamžitého energetického odpojenia sa Slovenska od ruských dodávok plynu, potrebu postupného hľadania zelených riešení na Slovensku pre budúcnosť („polozelené“ elektrická energia a jadrová energia sú iba dočasnými riešeniami), pri ktorých budeme v najbližšom období musieť počítať s vysokými poplatkami zo strany občanov SR. Ohľadne bojov na Ukrajine jednoznačne odsúdil agresívnosť riešenia rusko-ukrajinských sporov v podobe vojenskej cesty.

            Napokon Pán Hajšel odpovedal na otázky našich žiakov. Pokiaľ ide o tie nevyslovené, na ktoré nezvýšil čas, prisľúbil, že im ich zodpovie dodatočne. Medzi diskutujúcimi boli prítomní i naši junior ambasádori Európskeho parlamentu.

            Pripájame linky, prostredníctvom ktorých sa môžete dozvedieť o všetkých našich aktivitách v rámci projektu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu:

            europskistudentigmk.eu

            https://instagram.com/europski_studenti_gmk_?utm_medium=copy_link

            Zúčastneným žiakom ďakujeme a dúfame, že piatková beseda natrvalo otvorila možnosti osobného stretávania sa aj s ďalšími významnými hosťami a to nie iba na našej škole.

          • Srdcia a dvere dokorán

            14. 3. 2022

            Marec. Prvý jarný mesiac, signál, že sa príroda zobúdza, no pre Gymnázium Mikuláša Kováča aj mesiac plný otvárania.

            Ako asi každým človekom s troškou empatie, aj s nami zatriasli udalosti, ktoré sa na prelome februára a marca odohrali na Ukrajine. Aj keď mnohých nahlodával strach z budúcnosti, podarilo sa nám všetky negatívne pocity premodelovať do oveľa prínosnejšej aktivity...

            Žiaci aj učitelia GMK neotvorili svoje srdcia nenávisti a strachu, práve naopak, otvorili ich nezištnosti a ochote pomôcť tým, ktorých sa ozbrojené konflikty dotkli najviac. Od 28.2.2022 do 2.3.2022 na škole v spolupráci s Koordinačným centrom pomoci prebehla zbierka pre ukrajinských občanov, ktorí museli narýchlo opustiť svoje domovy. Človek by si myslel, že za tie tri dni sa toho veľa nevyzbiera, no opak bol pravdou.

            Vďaka všetkým darcom sa podarilo vyzbierať za plné 7-miestne auto hmotnej pomoci v podobe hračiek, písacích potrieb, drogérie, prikrývok, nápojov atď. Nepodarilo sa nám bohužiaľ odfotiť všetkých darcov, no tu je aspoň časť z nich. Ďakujeme všetkým, tým zvečneným aj tým, ktorí ostávajú inkognito.

            Všetky dary sa dostali do tých správnych rúk, a teda do Občianskeho centra OKO vo Zvolene, odkiaľ sa zabalíčkované dostali už ku konkrétnym ľuďom.

            Hoci sme už mali srdcia otvorené, nezdalo sa nám to dosť, a preto sme otvorili aj dvere! A nie len jedny! Rovno všetky! Áno, hádate správne, 4.3.2022 sa na našej škole konal Deň otvorených dverí.

            Žiaci a rodičia z okolitých miest a obcí, no i z väčšej diaľky, mohli okrem informácii o štúdiu nazrieť na reálne hodiny španielskeho či čínskeho jazyka, zúčastniť sa aktivít v niektorom zo štyroch stánkov na spojovacej chodbe, alebo sa nechať viesť areálom našimi “prevádzačmi duší”  - študentmi tretieho ročníka.

            Ak chcete vidieť viac obrázkov z tejto akcie, kliknite na našu Fotogalériu.

            Mesiac sa však nekončí, preto otvárame ďalej, veď každý deň je nová kniha a marec je mesiacom kníh ;-)

    • Novinky

    • Kontakt

      Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
      Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

      gmkbb.edupage.org

      +421/484230061

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje