• Simulácia summitu OSN

            22. 4. 2022

            V dňoch 24. a 25. marca 2022 sme sa zúčastnili simulácie summitu OSN -  ESMUN 2022, podujatia, ktoré sa koná v Žiline. Toto stretnutie bolo výlučne v španielčine a jeho témou bola“ Stratégia na zníženie využívania zvierat v biochemických experimentoch“,  ktorá je v súčasnosti veľmi dôležitá vzhľadom na pokroky vo vede a všetko, čo s tým súvisí, pokiaľ ide o experimentovanie.

            Naši žiaci štvrtého a piateho ročníka reprezentovali Francúzsko, jednu zo zakladajúcich krajín OSN, Nemecko, európsku veľmoc a Saudskú Arábiu, krajinu mimo Európskej únie a kultúrne veľmi odlišnú od toho, čo poznáme.

            Počas simulácie prebiehali rôzne typy diskusií: moderované, nemoderované, formálne, neformálne... vždy so všetkými zdvorilostnými frázami, ktoré sa používajú pri tomto type dohovoru a rovnako bolo nutné dodržať formálny dress code. Na záver krajiny navrhli uznesenie - vytvorenie medzinárodnej organizácie, ktorá by regulovala experimentovanie a podmienky, v ktorých sa tieto zvieratá nachádzajú.

            Počas podujatia mali študenti možnosť stretnúť sa s ďalšími študentmi španielčiny zo Slovenska a Českej republiky. Akcia každému jednému z účastníkov niečo priniesla, či už v rámci diskusií, alebo pri záverečnej spoločnej párty  so ZAMUNOM a FRAMUNOM, anglickým a francúzskym variantom tohoto istého podujatia.

            Tešíme sa na budúci rok a dúfame, že sa opäť uvidíme...

          • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

            21. 4. 2022

            Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

            Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

            Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

            Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

            Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

            Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. Prostredníctvom policajných preventistov budeme zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

            FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828

          • Deň učiteľov 2022

            11. 4. 2022

            Deň sa začal (ako?) obyčajne. Ďalší pondelok, ďalší začatý týždeň... No predsa niečo bolo inak!

            Kalendár nám oznámil, že je Deň učiteľov. Aj keď to, samozrejme, nie je sviatok ani zďaleka taký významný ako Vianoce, rozhodli sme sa ho osláviť. A čo potrebuje učiteľ najviac, aby mohol byť učiteľom? Aby mohol vykonávať svoje remeslo?

            Áno, áno, svojich žiakov predsa! Preto sme pri tejto príležitosti venovali jednu prestávku práve im (a oni nám ♥). Pýtate sa, čo sme spolu robili? Nuž, kadečo. Od klasických stolových hier, akými sú šach, človeče, cez novodobejšie, až po športové aktivity. Zapojilo sa neúrekom žiakov a neúrekom učiteľov z celého GMK a bol to naozaj krásne strávený čas.

            Ako sprievodný program bol navyše celý deň k dispozícii stánok pani profesorky Sedlákovej, kde si každý mohol zobrať motivačný citátik, sladký cukrík, ale aj sa zapojiť do kvízu o učiteľoch, či do kvízu z gramatiky. Na konci dňa boli oznámení aj šiesti víťazi 😊

            Ako poslednú bodku na oslavu tohto dňa pán profesor Rajčan vytvoril mozaiky z tvárí učiteľov, ktoré sme následne zverejnili na našom Instagrame @gmk.oficialnastranka. Žiaci aj tu súťažili o cenu, a to balíček všemožných dobrôt a užitočností.

            Chceš vidieť, ako to všetko prebiehalo? Klikni na našu Fotogalériu.

             

    • Novinky

    • Kontakt

      Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
      Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

      gmkbb.edupage.org

      +421/484230061

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje