• Európsky deň jazykov

            29. 9. 2022

            V rámci Európskeho dňa jazykov sa na škole diali rôzne aktivity, jedna z nich bola súťaž o knihy.

            Žiaci, ktorí prispeli citátom sa mohli zapojiť do žrebovania. 

            Vyberáme pre vás pár citátov a tiež gratulujeme úspešným výhercom. Jeden z výhercov mal dokonca v daný deň narodeniny! Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. Plagát visí na prvom poschodí.

          • Festival Poljesene / The Mid-Autumn Festival / 中秋节(英文

            12. 9. 2022

            Festival Poljesene (čín. Zhongqiu Jie (中秋节), ang. Mid-Autumn Festival) je tradičný čínsky sviatok, ktorý sa však oslavuje aj v iných ázijských krajinách. Uvádza sa, že je druhý najvýznamnejší, hneď po Novom roku. Nazýva sa tiež festival Mesiaca alebo mesačných koláčikov (mooncakes).

            Obrady sa konajú ako poďakovanie za úrodu, predovšetkým ryže a niektorých typov ovocia. Je to tiež čas rodinných stretnutí. Číňania to oslavujú tým, že sa stretávajú pri večeri, uctievajú Mesiac, zapaľujú papierové lampáše, jedia mesačné koláče ap.

            V roku 2022 sa trojdňové oslavy konajú od 10.-12. septembra, v Číne sú tieto dni štátnym sviatkom. V spolupráci s čínskymi lektormi pre žiakov GMK pripravujeme v druhej polovici septembra aktivitu k oslavám tohto dňa. Máte sa na čo tešiť!

            The Mid-Autumn Festival (Chinese: Zhongqiu Jie (中秋节), English: Mid-Autumn Festival) is a traditional Chinese holiday, but it is also celebrated in other Asian countries. It is said to be the second most important, after the New Year. It is also called the festival of the moon or mooncakes.

            Ceremonies are held to give thanks for the harvest, especially rice and some types of fruit. It is also a time for family gatherings. The Chinese celebrate it by gathering for dinner, worshiping the moon, lighting paper lanterns, eating mooncakes, etc.

            In 2022, the three-day celebrations take place from 10-12 September, in China these days are public holidays. In cooperation with Chinese lecturers for The Secondary Grammar School of Mikuláš Kováč pupils, we are preparing an activity to celebrate this day in the second half of September. You have something to look forward to!

            中秋节(英文:Mid-Autumn Festival)农历八月十五日,是中国的传统节日,是仅次于春节的重大节日,也称为月亮节或月饼节。中秋节起源于中国,但在亚洲有些国家也过中秋节。

            中秋节的起源和月亮密不可分,古时候人们祭月庆祝丰收,现在这一天是一家人团圆的日子,有吃月饼、拜月、赏月、舞火龙、玩花灯等民俗活动。

            2022 年的中秋节是 9 10 日,在中国从910-12日是公共假期。 们将和 Mikuláš Kováč 中学文法学校的中文讲师合作,准备在 9 月下半月举行活动庆祝中秋节。 请期待

    • Novinky

    • Kontakt

      Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
      Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

      gmkbb.edupage.org

      +421/484230061

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje