• Oznam riaditeľky školy

            11. 10. 2020

            Riaditeľka Gymnázia Mikuláša Kováča, Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica týmto oznamuje, že od pondelka 12.10.2020 prechádza Gymnázium Mikuláša Kováča na základe rozhodnutia Úradu vlády Slovenskej republiky zo dňa 11.10.2020 na dištančné vzdelávanie. 

            O podmienkach on-line vzdelávania budú žiaci a zákonní zástupcovia žiakov školy informovaní prostredníctvom Edupage. 

          • TOTO NESMIETE ZMEŠKAŤ

            5. 10. 2020

            Úrad vlády SR ku Dňu Európy vyhlasuje tradičnú a obľúbenú súťaž videospotov pre študentov stredných a vysokých škôl na tému čerpania fondov Európskej únie „Ako pomohli eurofondy môjmu regiónu a mestu 2020“.


            Úlohou autorov bude individuálne a originálne spracovať svoje video, v ktorom predstavia to, čo sa s finančnou pomocou zo štrukturálnych fondov EÚ v ich meste a okolí uskutočnilo alebo zrealizovalo a ukážu nám, v čom je pre nás na Slovensku Európska únia prospešná.

            Ceny sú atraktívne:

            1. miesto: PS4 Playstation
            2. miesto: Lenovo TAB 10.1"
            3. miesto: A-DATA HD720 2,5" externý HDD 1TB USB 3.0

            Do súťaže sa môžu zapojiť aj "neštudenti", keďže pripravená je aj cena pre verejnosť za hlasovanie o víťazovi na sociálnych sieťach. Cena je rovnako lákavá - Lamax Beat Street Bluetooth reproduktor. Cenu verejnosti získa spot, ktorý dostane najviac lajkov na facebooku eufondy /@euuvsr/ a youtube eufondy.

            Termín uzávierky je 17. novembra 2020.

            Videá môžete posielať elektronicky na adresu - peter.malec@vlada.gov.sk

            Informácie nájdete aj na našej stránke - https://www.partnerskadohoda.gov.sk/toto-nesmiete-zmeskat/

          • Oznam zákonným zástupcom a žiakom

            18. 9. 2020

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

          • Covid 19 v Španielsku očami lektorov

            4. 9. 2020

            Keď sa potvrdil vírus v Španielsku, zdalo sa, že narastajúci počet mŕtvych sa už nikdy nezastaví. Covid 19 zasiahol najmä  starších ľudí, ktorí sa báli o svoj život. Trvalo tri mesiace, kým sa život ako-tak vrátil do normálu.

            Myslím si, že všetci verili, že situácia sa od júna otočí a štát pristúpi k opatreniam, ako obnoviť ekonomiku štátu. Hlavným zdrojom príjmov v Španielsku je turizmus a ten bol hlavný dôvod na  záchranu existencie štátu. Otvorili sa hranice, obnovil sa turistický ruch na pobreží a na plážach. Na jednej strane išlo o záchranu ekonomiky, na druhej strane sa zahrávali s ľudskými životmi a hrozila nová vlna nakazených. 

            A tak sa aj stalo, teraz však skupinu nakazených netvorili ľudia vyššieho veku, ale mladí ľudia. Dôvodom boli preplnené diskotéky či súkromné večierky. Situácia je však odlišná, počet nakazených sa síce zvýšil úmerne s počtom vykonaných testov, vážne ohrozenie života či zdravotníckeho systému  však nehrozí. Jednotky intenzívnej starostlivosti nie sú preplnené a počet mŕtvych je nižší.

            Strach v krajine však pretrváva a obnovili sa niektoré opatrenia. Zakázali sa akcie s vyšším počtom ľudí a bary či diskotéky sú otvorené len do polnoci. Je možné, že takéto opatrenia budú platiť do chvíle, kým sa nevyvinie protilátka na Covid 19.

            V Španielsku všetci nosia rúška či iný spôsob ochrany, vždy a všade, hoci by bol jeden človek na ulici v nejakej malej dedine, rúško mať musí. Na plážach boli ľudia platení za to, aby kontrolovali rozostupy medzi ľuďmi a rúška. Ľudia si kreslili okolo uterákov zónu rozostupu 2m, pokiaľ boli vo vlastnej zóne, rúška nosiť nemuseli, akonáhle však vstali z deky a išli sa prejsť po pláži, rúško si už nasadiť museli. Návštevníci si mohli zakúpiť pásku a tyče a ohraničiť si vlastný priestor. Každý región mal však predpisy pod vlastnou samosprávou.

            V kaviarňach a baroch sedeli ľudia s ochranou tváre, všetci sa vírusu boja, sú obozretnejší a opatrnejší, neberú situáciu naľahko, ako to bolo na začiatku. Nakazení sú v tejto chvíli hlavne mladí ľudia, preto počet nakazených síce narastá, ale počet mŕtvych klesá.

            Ľudia majú stále obavy, no chcú, aby život pokračoval ako predtým. Preto sa znovu otvorili školy, počet žiakov sa znížil, nosenie rúšok je povinné, vytvorili sa dve skupiny žiakov. Napríklad pondelky a utorky je prvá skupina fyzicky v škole, zatiaľ čo druhá má vyučovanie online a od stredy sa vymenia. Eliminuje sa tak stretávanie osôb a znižuje sa riziko nakazenia.

            Všetci veríme, že sa toto obdobie rýchlo a v zdraví skončí!

            Alfonso José García Alonso

            Carlos Serrano Fernandez

             

          • Z Agregaduríe sme dostali tento oznam pre milovníkov filmov:

            3. 9. 2020

            Tenemos a bien informar de que, tras el enorme éxito que tuvo el proyecto “Clásicos contigo 1973-1997” en el mes de julio, la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID), junto con el Instituto Cervantes y la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España así como con la productora de Cine VideoMercury, ofrecerán en septiembre el ciclo de cine online “Contemporáneos”.

            Cada viernes publicaremos el enlace al canal Vimeo que estará activo 48 horas (desde viernes 20.00 h hasta domingo 20.00 h) para ver las películas programadas durante el fin de semana.

            Habrá asimismo presentaciones de las películas a cargo de expertos, quese podrán ver a partir de los miércoles a las 10h, hora española.

            Síganos en Facebook:

            Perfil Spanielske velvyslanectvo: https://www.facebook.com/spanielske.velvyslanectvo.9

            Página Embajada de España en Eslovaquia:

            https://www.facebook.com/Embajada-de-España-en-Eslovaquia-1013403205341617/?eid=ARAx3_9JFiatm1w8jIQWtdDUXEGXJeSML4aOpXMQRetNreux0_a-sU68IUjFjwTec5JLfQdiRPJDDXQH

            Calendario de proyecciones:

            -        4 de septiembre: La mano invisible (David Macián, 2017)

            -        11 de septiembre: El mar nos mira de lejos (Manuel Muñoz Rivas, 2017)

            -        18 de septiembre: Los demás días (Carlos Agulló, 2017)

            -        25 de septiembre: La reconquista (Jonás Trueba, 2016)

              *Proyecciones con acceso restringido, disponibles durante 48 h, a partir de las 20 h [GMT+2].

             

            Traducción no oficial:

            Chceli by sme vás informovať, že po obrovskom júlovom úspechu projektu „Clásicos with you 1973-1997“ Španielska agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (AECID) spolu s Cervantesovým  Inštitútom a Umeleckou akadémiou, ako aj produkčnou spoločnosťou Cine VideoMercury ponúknu v septembri online sériu filmov „Contemporáneos“.

            Každý piatok zverejníme odkaz na kanály Vimeo, ktorý bude aktívny 48 hodín (od piatku 20:00 do nedele 20:00), aby sme si mohli pozrieť filmy naplánované na víkend.

            Nebudú chýbať ani prezentácie filmov od odborníkov, ktoré je možné vidieť od stredy o 10:00 španielskeho času. 

            Sledujte nás na Facebooku:

            Profil Spanielske velvyslanectvo: https://www.facebook.com/spanielske.velvyslanectvo.9

            web stránka Embajada de España en Eslovaquia:

            https://www.facebook.com/Embajada-de-España-en-Eslovaquia-1013403205341617/?eid=ARAx3_9JFiatm1w8jIQWtdDUXEGXJeSML4aOpXMQRetNreux0_a-sU68IUjFjwTec5JLfQdiRPJDDXQH

            Kalendár premietania:

            -        4 . septembra: La mano invisible (David Macián, 2017)

            -        11. septembra: El mar nos mira de lejos (Manuel Muñoz Rivas, 2017)

            -        18 septembra: Los demás días (Carlos Agulló, 2017)

            -        25 septembra: La reconquista (Jonás Trueba, 2016)

              *Premietanie je obmedzené, prístupné 48 hodín od  20.00 hod [GMT+2].

          • PRE ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV A ŽIAKOV 2.-5. ROČNÍKA

            31. 8. 2020

            Vážení zákonní zástupcovia,

            v mesiaci september prebiehajú pre Vás už známe prolongácie preukazov ISIC. V tomto školskom roku musíme dodržiavať bezpečnostné a hygienické pokyny vydané Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Z tohto dôvodu budú všetky činnosti spojené s prolongáciou prebiehať v súčinnosti s triednymi učiteľmi.

            Čo je potrebné?

            1. Zakúpiť si novú známku na šk. rok 2020/2021. Zakúpenie známok, ktoré sa následne prilepia na ISIC kartu bude možné prostredníctvom platby na účet priamo spoločnosti CKM. Všetky údaje k platbe nájdete v priloženom letáku.

            2. Okrem známok je dôležité, aby si každý žiak predĺžil platnosť ISIC preukazu (kvôli doprave). Prvým krokom je zaslanie SMS správy v hodnote 3 € na číslo 8848 v tvare TC medzera PRIEZVISKO (ktoré je uvedené na kartičke). Všetky údaje nájdete v priloženom letáku.

            Druhým krokom je priloženie ISIC preukazu ku školskému terminálu. Niektorí žiaci tak urobili ešte v júni. Tí už aktivovať čip nepotrebujú. Ostatní žiaci odovzdajú ISIC kartu svojím triednym učiteľom a tí zabezpečia prolongáciu všetkých kariet a obratom kartičku žiakom vrátia. Žiaci nebudú chodiť k zodpovednej osobe za ISIC karty (Mgr. Alžbeta Sedláková) samostatne, aby sme sa vyhli zhromažďovaniu veľkej skupiny osôb v malých priestoroch.

            Ďakujeme Vám vopred za súčinnosť a trpezlivosť!

            Plagát pre rodičov

             

            Gymnázium Mikuláša Kováča.

          • Poďakovanie

            7. 7. 2020

            V ostatných štyroch rokoch prebieha na našej škole experimentálne overovanie slovensko-čínskeho bilingválneho štúdia. Aj preto sú kultúrne, jazykové a vôbec spoločenské vzťahy s čínskou stranou veľmi intenzívne a priateľské.

            V uplynulých niekoľkých mesiacoch Čína a Slovensko spolu prežívali najťažšie obdobie. Nám sa podarilo prekonať toto ťažké obdobie aj vďaka priateľom, priaznivcom a sponzorom. K najvýznamnejším bezosporu patrí spoločnosť Clinipharma, s.r.o., reprezentovaná Ing. Radovanom Hrušom, ktorá sídli na Viklefovej mulici1795/10 v Prahe, v Českej republike. Práve táto spoločnosť, ktorá rozvíja priateľstvo a obchodnú spoluprácu s Čínou, veľmi oceňuje prácu našich učiteľov a žiakov pri výučbe čínskeho jazyka a histórie.

            Spoločnosť Clinipharma, s.r.o. patrí k významným priaznivcom a sponzorom našej prestížnej školy. Dôkazom tejto priazne je aj dar – 400 kusov  respirátorov typu KN95 – pre našich žiakov a pedagogický zbor, ktoré nám odovzdal pán ing. Hruša 30. júna 2020.

            Vyslovujeme preto úprimné poďakovanie za tento humánny čin, ktorý nás výrazne posilňuje  v boji proti vírusu Covid19.

             

            在近四年来,我校创立的中斯双语实验教学项目开展一直很顺利,在语言教学、文化交流和社会活动等方面,我校和中国的合作也越来越密切。

            近几个月来,由于新冠疫情的影响,中国和斯洛伐克都经历了艰难的时光。由于我校友好的合作伙伴们、坚定的支持者和热心的赞助商们的帮助,我校最终度过了这次难关。其中要特别感谢由Ing.RadovanHruša经理代表的Clinipharma 有限公司(地址:捷克共和国布拉格的1795 / 10 Viklefova 街),该公司是一所与中国业务合作密切的公司,非常支持我校中斯双语实验教学项目,且十分赞赏我校汉语语言和中国历史文化的教学。

            Clinipharma有限公司是我校主要赞助者之一,Hruša经理在2020年6月30日向我校学生和教学人员赠送了400个KN95型口罩,我校在此表达真挚的感谢。

            在此,向帮助过我校的人们表示诚挚的感谢,是你们增强了我们对抗Covid19病毒的能力。

          • Boj proti koronavírusu naše priateľstvo utužil

            7. 7. 2020

            V ostatných štyroch rokoch prebieha na našej škole experimentálne overovanie slovensko-čínskeho bilingválneho štúdia. Aj preto sú kultúrne, jazykové a vôbec spoločenské vzťahy s čínskou stranou veľmi intenzívne a priateľské.

            V uplynulých niekoľkých mesiacoch Čína a Slovensko spolu prežívali najťažšie obdobie. Nový koronavírus spôsobil, že krajiny celého sveta musia teraz čeliť výzvam, ktoré tu predtým neboli. Naši čínski priatelia zo strednej školy v Zhengdingu nám v tomto kľúčovom okamihu boja proti epidémii darovali 800 zdravotných rúšok. A tak sme si dnes 30.6.2020 prevzali nielen vysvedčenia za uplynulý školský rok, ale z rúk pani riaditeľky Dr. Alenky Paulovej aj darček v podobe ochranných rúšok.

            Aj keď je situácia ohľadom epidémie oveľa lepšia ako predtým, veľmi si toto gesto vážime. Je výrazom ľudskosti, solidarity a priateľstva a hlavne o tom to celé je.

            Žiaci GMK

             

            新冠肺炎疫情让我们的友谊更进一步

            我校创立的中斯双语班实验教学项目已经四年了。近四年来,在语言教学、文化交流、社会活动等方面,我校和中国的合作越来越密切,与此同时,中斯双方学校的关系也越来越好。

            过去几个月里,新冠肺炎使全世界各国都面临着前所未有的挑战,中国和斯洛伐克也度过了一段艰难的时光,在疫情期间,河北正定中学的朋友们给我校赠送了800个口罩,这使我们十分感动。在6月30号上午,米库拉什·科瓦奇中学校长PaedDr. Alena Paulova 将2019/2020学年的成绩单和赠送的口罩一并发给了学生们。

            虽然新冠肺炎疫情的情况有所好转,但是疫情还远未结束,我们非常感谢正定中学的帮助。两校的友好合作也是中斯两国人民之间友好关系的象征。

            米库拉什·科瓦奇中学的学生们

          • Vyučovanie 22.6. - 30.6.2020

            19. 6. 2020

            Milí kolegovia, milí žiaci.
            „Vyučovanie počas mimoriadnej situácie“ v dňoch 22.6.-26.6.2020 bude prebiehať nasledovne:
            Žiaci sú rozdelení do troch skupín:

            1. „Španieli“ = žiaci všetkých štyroch ročníkov slov.-špan. štúdia
            2. „Číňania 1“ = žiaci 1. a 2. ročníka slov.-čínskeho štúdia
            3. „Číňania 2“= žiaci 3. a 4. ročníka slov.-čínskeho štúdia

            UČÍME 5 HODÍN DENNE; ŽIACI MAJÚ MOŽNOSŤ SA STRAVOVAŤ V ŠJ.
            Podrobné info  - viď v správe na Edupage.

          • Oznam riaditeľky školy

            15. 6. 2020

            Riaditeľka Gymnázia Mikuláša Kováča, Mládežnícka 51, Banská Bystrica po prerokovaní v Pedagogickej rade Gymnázia Mikuláša Kováča

            oznamuje,

            že druhé kolo prijímacieho konania 2020 na nenaplnený počet miest sa na GMK neuskutoční.

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje