• Mesačný študijný pobyt v Španielsku

            27. 11. 2023

            V mesiaci september a október sa žiaci druhého, tretieho a piateho ročníka zúčastnili mesačných študijných pobytov na stredných školách v Španielsku konkrétne v Málage, Valenci a Madride. Počas svojho pobytu boli ubytovaní v španielskych rodinách cez týždeň chodili do školy a poobede mali voľnočasové aktivity v danom meste. V prípade potreby im pomohol miestny koordinátor. V Málage nás privítali veľmi vrúcne so slovenskou vlajkou aj erbom, žiaci tiež mali možnosť porozprávať o svojej skúsenosti s pobytom počas Erasmus dní na škole.

            Vo Valencii si piataci vyskúšali aký je druhý ročník v Bachillerate (maturitný ročník u nás) a v Madride žiaci objavovali Madrid a objavovali krásu okolitých miest aj Barcelony.

          • Európsky deň jazykov 2023

            20. 11. 2023

            Koľkými jazykmi hovoríš, toľkokrát si človekom. Aj na našej škole sme oslávili Európsky deň jazykov, a to hneď niekoľkými spôsobmi.

            S oslavami sme začali už týždeň predtým, dňa 19.9.2023, návštevou Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Spolu so žiakmi štvrtého a piateho ročníka sme si pozreli monodrámu Whistle v anglickom jazyku a následne viedli debatu s hlavnou protagonistkou, Hadar Galron o traumách a psychickom zdraví detí obetí druhej svetovej vojny. Vstupné na predstavenie bolo financované projektom Erasmus+, ktorý prebieha na našej škole.

            26.9. sme spustili viacero aktivít naraz. Prvou boli hodiny anglického jazyka venované kvízom o jazykoch, tvorbou plagátov, či hodiny španielčiny, kde sa zrodil nejeden originálny návrh na logo EDJ. Ďalej sme zverejnili pár kvízov na našom Instagrame, kde sa žiaci, ale aj široká verejnosť mohli naučiť pár nových slov z rôznych jazykov. Našli sa aj odvážlivci, ktorí za malú odmenu „odverklikovali“ anglický jazykolam spamäti.

            Na spoločnej chodbe okrem rôznych zaujímavostí vznikol aj priestor, kam žiaci mohli písať svoje obľúbené myšlienky o slobode v ľubovoľnom európskom jazyku.

            Naše oslavy sme uzavreli účasťou na Festivale krátkych filmov AZYL SHORTS, kde sme si mali možnosť pozrieť štyri krátkometrážne filmy nominované na Oscara. Filmy boli produkciou rôznych krajín a po ich pozretí nasledoval krátky kvíz s diskusiou. Na kvíze sa nám podarilo vyhrať dve z troch cien!

            No a to najlepšie sme si nechali samozrejme nakoniec! Opäť sme sa ocitli v žiari reflektorov, keď k nám zavítal štáb RTVS a urobil krátke rozhovory s našimi študentmi. Reportáž si môžete pozrieť v archíve RTVS.

          • Horehronské dni

            16. 11. 2023

            61. ročník Horehronských hier, ktoré sa uskutočnili dňa 05.10.2023 bol pre našu školu opäť veľmi úspešný. Naša skromná výprava piatich súťažiacich získala 2 zlaté medaily, jednu striebornú, jedno 4. miesto a jedno 5. miesto. Úspešné účinkovanie našich žiakov odštartoval Jakub Holek v behu na 60m, ktorý najskôr vyhral svoj rozbeh a v následnom finále obsadil síce nesympatické, ale vynikajúce 4. miesto v konkurencii 50tich pretekárov z celého Banskobystrického kraja. Najúspešnejším členom našej výpravy bola žiačka 3.A Peťa Ďurišová, ktorá nedala šancu konkurencii hneď v dvoch disciplínach a to v behu na 100m a v skoku do diaľky. Vybojovala pre našu školu dve zlaté medaily. O Ďalší cenný kov z pretekov sa postarala Alexandra Brišová, ktorá zlepšila svoje minuloročné umiestnenie a v skoku do diaľky obsadila 2. miesto. V guliarskom sektore nezlomne bojovala naša žiačka Lea Fehérová, ktorá si vybojovala v silnej konkurencii pekné 5. miesto. Posledným členom výpravy bol Mykyta Tkachenko, ktorý síce nedosiahol výraznejšie umiestnenie , ale bolo to jeho prvé vystúpenie a odniesol si dôležité skúsenosti.

          • Župná kalokagatia

            16. 11. 2023


            Krajské kolo v orientačnom behu v teréne na 4. km​​​​​​

            03.10.2023 sa naši študenti zúčastnili Župnej kalokagatie, súťaže, ktorá má už dlhoročnú
            tradíciu. Súťaž prebehla pri SOŠ Pod Bánošom 80 BB. Naši študenti boli na súťaži
            namladším družstvom. Tvorili ho :Dean Cipciar, Jakub Holek, Nella Štulajterová, Timotea
            Godžáková a Timon Čatloš. Súťaže sa zúčastnilo 19 družstiev z celého Banskobystrické
            kraja a naši študenti v tejto obrovskej konkurencii obsadili nádherné 3. miesto.

            GRATULUJEME

             

          • Cesta ku zdraviu

            14. 11. 2023

            Cesta ku zdraviu je názov vzdelávania, do ktorého sme sa rozhodli so žiakmi zapojiť v tomto školskom roku. Prioritou tohto vzdelávania je osveta žiakov o zdravom životnom štýle, ako najlepšej prevencii proti civilizačným ochoreniam, predovšetkým obezite, ktorá na nešťastie v poslednej dobe má stúpajúcu tendenciu. Prvá časť zo série niekoľkých prednášok sa uskutočnila 14.11.2023. Zapojili sa do nej žiaci –1C, 1.B, 2C a 3.C. O svoje cenné skúsenosti a odborné znalosti sa so žiakmi podelil dlhoročný aktívny športovec, tréner a veľký odborník v uvedenej problematike Ján Valuška a za to, že si vo svojom nabitom programe našiel na nás čas mu patrí veľká vďaka. Tešíme sa na ďalšie workshopy.

          • Rope skipping

            10. 11. 2023

            Dňa 9.11.2023 sa v telocvični Gymnázia Mikuláša Kováča uskutočnila súťaž v skákaní na švihadlách medzi strednými školami, ktorá má už niekoľko ročnú tradíciu. Účasť družstiev sa z roka na rok zvyšuje. Tento rok sa súťaže zúčastnilo 12 družstiev. Našu školu reprezentovali dve družstvá. Družstvo A reprezentovali : A. Jančová, N. Štulajterová, C. Fellahová, T. Melicherčík, F. Giannetto, F. Štulajter a družsvo B to boli : Š. Godžák, P. Cibuľa, E. Balogová, Z. Šebová, D. Cipciar a N. Rajčanová. S veľkou radosťou Vás môžem informovať, že prostredníctvo družstva A sme obhájili 1. miesto z minulého roka a družstvo B skončilo v konkurencii 12 družstiev na krásnom 5. mieste

          • Štvrtý ročník recitálu poézie

            7. 11. 2023

            V dňoch 2. a 3. novembra sa v Nitre konal štvrtý ročník recitálu poézie. Zúčastnili sa ho naše študentky Adela Balgová (IVB), Ema Adamová (IIA) a Adela Majerová (IIA), ktoré za prítomnosti kultúrneho atašé Joaquína Támara Espota, učiteľov a spolužiakov predniesli tieto básne: "Demuestra que no eres un robot" od Xaime Martíneza (Adela Balgová), "Palabras reunidas para Antonio Machado" (Ema Adamová), "Misterioso" od Jorge Guilléna a "El enemigo común" od Luisa Alberta de Cuenca (Adela Majerová).

             

             

            Okrem toho sa zúčastnili besedy s poetkou Maríou Coduras Bruna; svoje vedomosti a zručnosti si vyskúšali v náročnej básnickej gymkhane a zabavili sa pri čítaní - spievaní básní na hudbu a improvizácii vlastných básní

             

          • Deň Hispánskeho dedičstva na GMK

            7. 11. 2023

            Deň Hispánskeho dedičstva na našej škole bol výnimočným podujatím, ktoré spájalo kultúru, vzdelanie a zábavu. Tento rok sme mali tú česť privítať žiakov zo školy u Filipa, ktorí sa tiež zapojili do našich osláv. 

            Naši žiaci v spolupráci s vyučujúcimi so španielskej sekcie vytvorili tematické stánky, ktoré reprezentovali rôzne krajiny z Latinskej Ameriky. Tieto stánky poskytli študentom a návštevníkom jedinečnú príležitosť preskúmať a dozvedieť sa viac o kultúrach a tradíciách rôznych hispánskych krajín, ako je Kuba, Kolumbia, Argentína, Venezuela, Chile, Mexiko, Peru, ale samozrejme aj Španielsko. 

            V týchto stánkoch boli k dispozícii informačné materiály, tradičné suveníry, kvízy, zábavné súťaže a hry. Tí, ktorí navštívili stánky, mohli ochutnať typické jedlá a nápoje z jednotlivých regiónov Latinskej Ameriky a naučiť sa rôzne tance, typické pre hispánsky svet. 

            Do súťaží sa zapojili naši hostia, žiaci zo ZŠ u Filipa a tiež naši prváci, ktorí boli rozdelení do skupín, získavali pečiatky a na konci mohli vyhrať skvelú cenu. O najlepší stánok tiež súťažili ostatní študenti, žiaci všetkých slovensko-španielskych bilingválnych tried. Túto cenu získali študenti z triedy III.A, ktorí reprezentovali Španielsko.  

            Celý deň bol plný vzdelávania, zábavy a vzájomného priblíženia sa kultúram hispánskeho sveta. Oslavy Dňa Hispánskeho dedičstva na našej strednej škole nám pripomenuli, aké dôležité je oslavovať a uctievať rôznorodosť kultúr a učiť sa od seba navzájom. Veríme, že takéto podujatia nás obohacujú a posúvajú nás ako spoločnosť vpred.


          • Dia de los Muertos na ZŠ A. Sládkoviča, Sliač

            6. 11. 2023

            Dia de los Muertos, známy aj ako Deň mŕtvych, je tradičný mexický sviatok, ktorý oslavuje a uctieva pamiatku zosnulých. Tento sviatok je zaujímavý svojou kombináciou veselosti a spomienky na drahých. 

            Pri tejto príležitosti sme navštívili ZŠ v Sliači, aby sme priblížili siedmakom a ôsmakom nielen tento sviatok, ale našu školu. 

            Deti sa naučili význam rôznych symbolov, ako sú calaveras, cempasúchil, pan de muerto, ofrenda, altar, a pod. Postavili si svojvlastný "altar", zaspievali si s nami "chumbalaca" a vytvorili si svoje vlastné "calaveras". Tak sa naučili nielen o kultúre a tradíciách tohto sviatku, ale zároveň si rozvinuli svoje kreatívne schopnosti.

            Dia de los Muertos je nielen o vzdelávaní, ale aj o oslavovaní života a spomienke na tých, ktorí už nie sú medzi nami.

            Ďakujeme žiakom zo ZŠ Sliač za skvelú atmosféru, ktorú vytvorili a všetkým, ktorí umožnili túto aktivitu zrealizovať.



          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            2. 11. 2023

            Na našom gymnáziu sa 23. októbra uskutočnil 19. ročník Najzaujímavejšieho podujatia školskej knižnice pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. Tohtoročná téma znie: „Školská knižnica nám dáva priestor na to, aby sme boli výnimoční.“ Naši žiaci mali možnosť rozvíjať svoj potenciál pri čítaní a poznávaní knižných príbehov.

            Najprv zo svojej obľúbenej knihy čítali žiaci, ale tiež naši pedagógovia, pričom sa pre túto príležitosť obliekli do kostýmov svojich obľúbených literárnych postáv. Vzápätí nasledovala „čítačka naslepo“ – žiakov pri jednotlivých replikách dopĺňali gestami ich spolužiaci. Všetci zúčastnení si užili veľa dobrej zábavy. Podujatie pokračovalo úlohami na tvorivé písanie na rozličné témy. Dva najlepšie výtvory žiakov si vyslúžili knižné ceny. Ďalšou aktivitou bol knižný kvíz zložený z otázok k trom prečítaným knihám zo školskej knižnice. Víťazi jednotlivých kvízov boli odmenení knižnými poukážkami. Napokon dostali žiaci za úlohu rozoznať pri textoch správ z médií manipulatívne titulky od pravdivých.

            Súčasťou podujatia bola aj výstava záložiek našich žiakov v rámci celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy s témou jej 12. ročníka: „Hrdinovia detektívnych príbehov“. V tomto smere patrí osobitná vďaka p. prof. Lenke Majerovej.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným, p. prof. Lenke Findrichovej a uvidíme sa zase o rok.


          • Deň čínskej kultúry v Gymnáziu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici

            23. 10. 2023

            Pri príležitosti Sviatku stredu jesene podľa čínskeho kalendára dňa 17. októbra 2023 učitelia a žiaci gymnázia slovensko – čínskeho bilingválneho odboru štúdia zorganizovali oslavu pod názvom: Deň čínskej kultúry.

                 Osláv sa zúčastnil novovymenovaný veľvyslanec ČĽR na Slovensku J.E. pán CAI Ge, ktorý všetkých  prekvapil svojím charizmatickým zjavom a  plynulou češtinou.

                 Po krátkom tanečno – poetickom programe a prezentácii o Sviatku stredu jesene sa oslavy niesli v duchu prezentácie čínskej kultúry programom, ktorý pripravili vyučujúci čínskeho jazyka a čínski lektori vo forme aktívnych tvorivých dielní: literatúra a ručné písanie čínskych znakov – umenie kaligrafie, história čínskeho odevu, umenie maľby na vejár, viazanie uzlov šťastia, tvorba tradičných čínskych dekoratívnych predmetov z papiera, etiketa, príprava a pitie čínskeho čaju, rôzne kvízy a súťaže.

                 Po programe a aktivitách, ktoré navštívil pán veľvyslanec a jeho delegácia osobne, návšteva pokračovala priateľským rokovaním s vedením školy s veľkým záujmom dozvedieť sa viac o  slovensko – čínskom bilingválnom odbore štúdia. Pán veľvyslanec  vyjadril veľkú podporu  výnimočnému čínskemu vzdelávaciemu odboru, čo veľmi ocenili nielen vedenie školy a učitelia, ale aj žiaci čínskeho odboru štúdia.  

          • Exkurzia v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici

            17. 10. 2023

            Dňa 11. októbra 2023 sa žiaci I. ročníka – I.A, B, C slovensko - španielskeho a slovensko – čínskeho bilingválneho štúdia Gymnázia Mikuláša Kováča, zúčastnili exkurzie v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Táto inštitúcia píše svoju históriu od roku 1926, hoci štatút univerzálnej štátnej vedeckej knižnice získala v roku 1970. Nie je to len knižnica, kde môžeme získať informácie a požičať si knihy ako primárny zdroj informácií. Žiaci sa okrem  histórie tejto inštitúcie a jej knižnično-informačnej činnosti vo forme zážitkového vyučovania dozvedeli o činnosti ďalších oddelení. Žiaci navštívili Univerzálnu študovňu, Hudobné átrium, zoznámili sa činnosťou oddelení: Window of Shanghai, Centrum hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho. Navštívili i Literárne a hudobné múzeum, ktoré sídli v budove ŠVK, kde sa zážitkovým spôsobom dozvedeli o tradíciách nášho mesta/regiónu a nakoniec aj s menom skvelého človeka, ktorého meno so cťou nesie naše gymnázium v čestnom názve - Mikuláš Kováč. Niektorí žiaci sa stali od 11. 10.  2023 členmi tejto inštitúcie. Naplnilo sa heslo z webu ŠVK v B. Bystrici od Victora Huga: ,,Kto číta, ten myslí, kto myslí, ten uvažuje.“

          • Návšteva kubánskeho veľvyslanca na GMK

            10. 10. 2023

            Dňa 27. septembra nás navštívil kubánsky veľvyslanec so svojou delegáciou, ktorej súčasťou bola aj naša bývalá žiačka Miška. Miška pracuje na veľvyslanectve ako asistentka veľvyslanca a my sme na ňu veľmi hrdí.

            Návšteva sa niesla vo veľmi príjemnej atmosfére a ponúkla nám jedinečnú príležitosť spoznať a lepšie pochopiť kultúru a tradície exotickej Kuby.

            Pána veľvyslanca sme oboznámili s fungovaním našich bilingválnych sekcií a zoznámili ho s našimi španielskymi učiteľmi, s ktorými sa mohol porozprávať v rodnom jazyku.

            Ďakujeme za príjemne strávený čas pri tejto priateľskej návšteve a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia.

             

          • Kultúrno – jazykový pobyt v Málage 30. mája – 6. júna 2023

            16. 6. 2023

            Študenti prvého ročníka nášho gymnázia si na týždeň mohli vyskúšať na vlastnej koži život v Španielsku a otestovať si jazykové zručnosti, ktoré nadobudli počas školského roka.  

            Dôležitou súčasťou tohto pobytu bola možnosť vyskúšať si život v Španielsku so španielskymi rodinami, žiaci tak mali možnosť na týždeň ochutnať španielske jedla, dodržiavať ich zvyky a hlavne celý týždeň komunikovať španielsky. 

            Každý deň sme mali bohatý program, navštívili pamiatky a historicko-kultúrne miesta v Malage a andalúzskeho regiónu napr. návšteva historického centra a jeho najvýznamnejších pamiatok, akými sú Picassovo múzeum a Rodný dom Pabla Picassa, opevnenie Alcabaza a hrad Gibralfaro, ale tiež sme navštívili  mestskú pláž Malagueta, krokodíliu farmu v Torremolinos, hrad Colomares v Benálmadene atiež medzinárodné územie Gibraltar. 

            Okrem návštev týchto zaujímavých miest žiaci skúsili aj tradičné španielske jedlá ako Churros con chocolate atapas, a dokonca si zatancovali aj  na hodine flamenca. Samozrejme si užili aj more a vodné športy. 

            Naši prváci po roku  učenia  španielčiny, zažili azda najintenzívnejší týždeň aký si predstavovali 😊 

          • Žiaci z GMK na podujatí vo Veszpréme

            8. 6. 2023

            V dňoch 1. až 4. júna 2023 sa žiaci zapojení do projektu EPAS (Ambasádorská škola Európskeho parlamentu) zúčastnili medzinárodného podujatia Európskeho parlamentu vo Veszpréme, v Maďarsku.

            Išlo o štyri dni plné prednášok, diskusii a workshopov, ktoré sa týkali kľúčových tém dnešnej Európy, a to vojna na Ukrajine, vysoká inflácia, obnoviteľné zdroje energie, dezinformácie, digitalizácia či dôležitosť účasti na nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, konajúcich sa na začiatku júna 2024.

            Žiaci mali možnosť klásť otázky poslancom Európskeho parlamentu, diplomatom, zástupcom veľvyslancov, vysokopostaveným úradníkom či výkonným riaditeľom.

            Celé podujatie bolo v anglickom jazyku a zúčastnili sa na ňom žiaci, učitelia a hostia z Rakúska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, ale aj Talianska, Francúzska, Švédskaa, pravdaže, Slovenska.

            Slovensko reprezentovali tri školy, jednou z nich bolo práve aj Gymnázium Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici, a to s nasledovnou výpravou žiakov:

            Jakub Dlhopolec, Karin Veľochová, Jana Vrábeľová a Lenka Prieberová (všetci z V.C), Jun Quan Yin zo IV.C, Daniel Poláčik z III.A, František Rákoš a Richard Lechman (obaja z II.C).

            Organizačnému výboru z Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave, ale aj priamo organizátorom z Európskeho parlamentu v Bruseli veľmi pekne ďakujeme a hlboko si vážime ich prácu, čas a energiu, vloženú do tohto projektu.

            Ako pevne dúfame, dovidenia na ďalšom podujatí EPAS.

          • Návšteva Univerzity Palackého v Olomouci

            31. 5. 2023

            Dňa 25.5.2023 sa vybraní žiaci druhého až štvrtého ročníka zúčastnili exkurzie na Katedru všeobecnej jazykovedy a Katedru ázijských štúdii Univerzity Palackého v Olomouci, Česká republika.

            Na Katedre všeobecnej jazykovedy absolvovali dve prednášky v anglickom jazyku, a to: Fonológia a fonetika a Filozofia jazyka, ktoré viedli lektori pôvodom z Mexika a Čile. Na katedre sa zameriavajú na všeobecnú jazykovedu s dôrazom na jej využitie v dnešnom digitálnom svete, tzv. Digital Humanities.

            Na Katedre ázijských štúdii boli predstavené tri študíjne odbory so zameraním na východné jazyky, konkrétne čínsky, japonský a kórejský, ktoré zahŕňali aj prehliadku samotnej katedry, jej knižníc, učebných priestorov a jazykového laboratória.

            Žiaci tiež využili možnosť komentovanej prehliadky centra mesta a jeho záhrad.

            Zamestnancom oboch katedier za exkurziu veľmi pekne ďakujeme.

          • Vedomostný kvíz o Európe

            22. 5. 2023

            18.5.2023 si naši žiaci overovali svoje znalosti o starom kontinente v rámci Dňa Európy. Slávi sa 9. mája a pripomíname si ním priekopnícku prácu Roberta Schumana, zakladateľa Európskej únie.

            Žiaci postupne riešili úlohy zamerané na osobnosti, geografiu, kultúru, ako aj iné oblasti poznatkov. Víťazom kvízu sa stali žiaci IV.C, na druhom mieste skončila trieda II.C, tretie miesto obsadili žiaci III.B.

            Sprievodnou aktivitou bola tento týždeň diskusia so žiakmi v rámci spoločenskovedného seminára na témy nová vláda odborníkov na Slovensku a návšteva Ursuly von der Leyen, predsedníčky Európskej komisie, v Kyjeve.

            Víťazom vedomostného kvízu blahoželáme a tešíme sa na ďalšie podobné podujatie.

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje