• Celoslovenské kolo olympiády v španielskom jazyku v školskom roku 2023

            28. 3. 2023

            V pondelok 20. marca sa v priestoroch Štátnej jazykovej školy, ktorá sídli na Palisádach v Bratislave, uskutočnilo celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku.  

            Spolu 30 študentov z celého Slovenska bolo rozdelených do kategórií A, B, C, a D.
            podľa úrovne a školy, z ktorej prišli.

            Našu školu reprezentovala Adela Balgová, študentka III. B v kategórii D ( v tejto kategórii súťažilo 7 žiakov zo slovensko-španielskych bilingválnych sekcií).

            Hodnotenie pozostávalo z písomnej časti (počúvanie, čítanie, slovná zásoba, gramatika a písomná tvorba) a ústnej časti (opis obrázkov a rolové hry).

            Po skončení hodnotenia sa účastníci presunuli na Filozofickú fakultu Univerzity Komenského na slávnostné odovzdávanie cien, kde boli prítomné autority zo Štátnej jazykovej školy (ŠJŠ), Národného ústavu vzdelávania a mládeže (NIVAM) a Inštitútu Cervantes.

            Výherocovia si ocenenia prevzali z rúk pridelenca pre vzdelávanie pána Joaquína Tamaru Spota a pani veľvyslankyne Lorey Arribalzaga Ceballos, ktorá odovzdala našej študentke Adele Balgovej ocenenie za 3. miesto v kategórii D.

            Gratulujeme Adel, sme na teba všetci veľmi hrdí!

          • Návšteva divadelného predstavenia Zvieracia farma

            8. 3. 2023

            Dňa 7.3.2023 vybraní žiaci druhého až piateho ročníka navštívili Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, kde si mali možnosť pozrieť známu Orwellovu klasiku v spracovaní britskej divadelnej skupiny TNT Theatre.

            Okrem krásnej angličtiny u žiakov zarezonoval i veľmi silný odkaz Zvieracej farmy, nemenej aktuálny ako pred takmer osemdesiatimi rokmi v čase prvého vydania tejto knihy, ktorý bol zároveň finálnou replikou celého predstavenia.

            ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN THE OTHERS.

            (Všetky zvieratá sú si rovné, no niektoré sú si rovnejšie.)


            Hercom za umelecký zážitok veľmi pekne ďakujeme.

          • Krajské kolo olympiády v španielskom jazyku

            6. 3. 2023

            Dňa 13. februára sa v spolupráci s Regionálnym úradom školskej správy v Banskej Bystrici na našej škole konalo KK OŠJ pre kategórie A, B, C, D.

            Krajského kola sa zúčastnili žiaci zo siedmych gymnázií, kde sa vyučuje španielsky jazyk:

            • Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica, v kategórii D
            • Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom, v kategórii A, B, C
            • Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica, v kategórii A,B,C
            • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy, Lučenec, v kategórii A, B, C
            • Gymnázium Ľudovíta Štúra, Zvolen, v kategórii A, B
            • Gymnázium Augusta Horislava Škultétyho, Veľký Krtíš, v kategórii A
            • Súkromné gymnázium Banskobystrické, Banská Bystrica v kategórii A

            Z každej kategórie do celoslovenského kola postupuje víťaz, ktorý v krajskom kole získal najväčší počet bodov.

            Postupujúci do celoslovenského kola sú:

            Kategória A – Petra Uhrovičová – Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom

            Kategória B – Viktória Števková - Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy, Lučenec

            Kategória C- Beáta Kalinová - Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica

            Kategória D – Adela Balgová - Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica

            Všetkým víťazom gratulujeme a želáme im veľa šťastia na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 19. – 20. 3. 2023 v Bratislave

          • Najkrajší, najzábavnejší, originálny...

            6. 3. 2023

            Takto by sme mohli popísať tohtoročný Divadelný festival španielskych bilingválnych sekcií 2023, ktorý sme v tomto školskom roku organizovali my v Banskej Bystrici ❤️

            Boli to dva dni plné kreatívnych a vynikajúco pripravených divadelných hier.

            Stretli sa tu všetky bilingválne sekcie zo Slovenska: Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Trstená a Žilina.

            Vo štvrtok 2. februára sa predstavilo GMK so svojou divadelnou hrou LOS ÁRBOLES MUEREN DE PIE, spolu s Bilingválnym gymnázium v Žiline (LA ESTANQUERA DE VALLECAS), Gymnáziom Párovská v Nitre (UN LUGAR SEGURO) a Gymnáziom Federica Garcíu Lorcu v Bratislave (CUADROS Y HUMOR AL FRESCO).

            V piatok 3. februára ste mohli obdivovať predstavenia Bilingválneho slovensko-španielskeho gymnázia v Novom Meste nad Váhom (LA DAMA BOBA), Gymnázia Park Mládeže v Košiciach (ESCUADRA HACIA LA MUERTE) a Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej (BIANCA Y FRANCESCA).

            Festivalom nás sprevádzali naše krásne múzy pod vedením španielskeho lektora Alberta.

            Prvýkrát za fungovania slovensko-španielskeho študijného odboru na GMK sa nám podarilo umiestniť v rámci divadelného festivalu na krásnom 2. mieste! ❤️ Veľká vďaka patrí Alfonsovi a jeho divadelnému súboru, ktorého členmi boli: Adela Balgová – babička, Hugo demko – starý otec, Petra Babeľová – Isabel, Fabio Giannetto – nepravý Mauricio , Vera Diaz Švihlíková – pravý Mauricio, Simona Orolínová – dvojrola (sekretárka, slúžka) a Simon Jarešová (tulák)

            Výhra však nie je všetko.

            Naši žiaci si svoje divadelné predstavenie zopakujú v apríli na Európskom divadelnom festivale španielskych bilingválnych sekcií v Sofii v Bulharsku.

            Na našich žiakov aj učiteľov sme nesmierne hrdí!

            Veľké ďakujem patrí nie len im, ale aj všetkým žiakom a učiteľom, ktorí prispeli k tomu, aby tento festival prebehol hladko a bez komplikácií. Chcem vyjadriť poďakovanie:

            moderátorom (Sofii Hrtánkovej a Davidovi Lopézovi, ten bravúrne zvládol aj úlohu sprevádzača, bufetára a ďalších iných milión funkcií), ktorí profesionálne otvorili a ukončili toto dvojdňové podujatie,
            technikom(Karimovi Tayehovi a Štefanovi Godžákovi),ktorí trpezlivo plnili požiadavky režisérov a vykonali skvelú prácu,
            usmievavým šatniarkam a občasným bufetárkam (Nine Okáľovaj,Miške Mravíkovej a Sofii Hyžovej), že boli vždy tam, kde bolo treba a svojim úsmevom vítali našich hostí,
            sprevádzačom (Ivke Širilovej, Kike Krňovej,Paťovi Cibuľovi, Viktorovi Kanďárovi, Martinovi Vlkovičovi, Davidemu Ciamiachelle,na koho som zabudla?), že zabezpečili,aby sa nikto nikde nestratil a prišiel všade včas,
            Sergiovi za kreativitu pri tvorbe plagátu, pozvánok a programu,
            Lenke Findrichovej,lektorom Carlosovi a Antoniovi,že umožnili ostatným žiakom byť súčasťou festivalu a vždy podali pomocnú ruku,
            Lenke Majerovej a rodičom p. Ďuriančikovej, p.Čábyovej a p. Babeľovej za vynikajúce koláčiky a pagáčiky,ktoré vyčarovali úsmevy na všetkých tvárach,
            pani Šulekovej za pomoc pri poskytnutí ubytovania a promptné riešenie všetkých nečakaných situácii,
            Marcelovi Múkovi, za sprostredkovanie sály, Auly SZU,

            pánovi Trnkovi za jeho prístup a podporu pri prenájme sály,
            rodičovskej združeniu pri GMK za finančnú podporu
            a
            taktiež chcem poďakovať všetkým učiteľom za to, že nám držali palce a mali s nami strpenie.

          • Navštívili sme Európsky parlament!

            21. 2. 2023

               Vďaka projektu Ambasádorských škôl Európskeho parlamentu sa nám – žiakom IV.C, V.B a V.C – 9. februára podarilo nazrieť do Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Spolu so stovkami ďalších študentov z členských krajín EÚ sme sa spolu s profesorom M. Bakošom, ktorý nás na exkurzii sprevádzal, zúčastnili bohatého programu, ktorý tam na nás čakal. Vypočuli sme si videoodkaz priamo od predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsoly, diskutovali sme s odborníkmi o životnom prostredí, klimatickej zmene a o dôležitosti prechodu na zelenú energiu. Venovali sme sa tiež téme vojny na Ukrajine a ruskej agresii. Po výbornom obede sme dostali jedinečnú príležitosť stať sa členmi Európskeho parlamentu a simulovať jeho fungovanie. Bola to veľmi prínosná skúsenosť a všetci sme si odtiaľ odniesli mnoho nových myšlienok. V paralelnom čase sa učitelia zúčastnili online diskusie s hovorcom Európskeho parlamentu Christopherom Coaklym a následne sa stretli so svojimi európskymi kolegami pri vzájomných rozhovoroch.

               V Štrasburgu sme sa stretli aj s pani veľvyslankyňou Slovenskej republiky pri Rade Európy Oksanou Tomovou a s jej zástupcom Radoslavom Kusendom, s ktorými sme viedli obohacujúcu diskusiu o zahraničnej politike, virtuálnom svete, ekológii a mnohom inom.

               Jeden deň sme tiež venovali objavovaniu samotného mesta Štrasburg, ktorý dokázal celý náš tím úplne očariť. Postupne sme navštívili katedrálu Notre-Dame de Strasbourg, Múzeum krásneho umenia, ako aj Múzeum moderného umenia.

               Náš výlet bol plný vtipných, nezabudnuteľných a poučných momentov. Ďakujeme všetkým, ktorí nám tento zážitok umožnili.

                                                                                                                       Janka Vrábeľová

          • Dňa 31.1.2023 sme v GMK BB oslávili nový čínsky rok – rok VODNÉHO ZAJACA

            6. 2. 2023

            Utorok 31. januára 2023 sa v škole niesol v duchu osláv nového čínskeho roka. Oslavovalo sa v gymnáziálnom slovensko - čínskom odbore. Oslavy otvorila čínska lektorka a metodička vyučovania čínskeho jazyka p. Jin Jinan.

            Po krátkom kvíze a hudobno – tanečnom entré si žiaci 1. – 5. ročníka pripravili  vo svojich triedach programy, ktoré obsahovali: súťaže, kvízy a nechýbali ani tradičné čínske chuťovky i čínske jedlá, ako to už k oslave patrí. Viac Vám napovedia fotky z osláv v prílohe.

            Všetko najlepšie v NOVOM ROKU ZAJACA vedeniu školy, učiteľom, lektorom, ale hlavne žiakom a rodičom slovensko – čínskeho bilingválneho odboru štúdia v Gymnáziu M. Kováča v B. Bystrici.

            PaedDr. Lenka Majerová, vedúca PK

          • Vianoce 2022 na GMK

            30. 1. 2023

            V stredu pred zimnými prázdninami sa Gymnáziom Mikuláša Kováča prehnala vlna vianočnej nálady. Cez prvé dve vyučovacie hodiny sa žiaci i učitelia stretli v telocvični, aby si tu spoločne vychutnali vianočný program. Účinkujúci boli samotní študenti, ktorí si pripravili spevácke, aj tanečné vystúpenia. Pri mnohých sa pridalo i samotné publikum. Trochu si zasúťažili aj učitelia pri vystrihovaní snehových vločiek. Na záver programu sa odohral spontánny tanček publika popri speve III.A a spoločne sa celá masa premiestnila do hlavnej budovy.

            Punč, čokoládu, koláčiky od výmyslu sveta... a samozrejme ešte omnoho viac mohol návštevník našich trhov vyskúšať počas tretej, štvrtej a piatej hodiny na 1. poschodí. Žiaci sa naozaj prekonali a DJ Rajčan s DJ-om Števkom rozpumpovali náladu svojim hudobným výberom.

            Pozrieť nás prišli aj bývalí študenti, a aj ten, kto nechcel, odchádzal nakazený vianočnou náladou.

            Na záver trhov boli vyhlásení víťazi vianočnej tomboly.

            Výťažok z tohto úžasného dňa plného vianočných svetrov, tričiek a masiek poputuje na relaxačné zóny pre našich študentov ♥

            Autor článku: Mgr. Lenka Findrichová

          • Slovenské olympijské a športové múzeum

            14. 12. 2022

            Dňa 13.12.2022  sa žiaci našej školy zúčastnili exkurzie do Slovenského olympijského a športového múzea v Bratislave. Túto exkurziu sme uskutočnili v rámci Programu OVEP -  vzdelávanie o olympijských hodnotách ( vyhlásené MŠVVaŠ – sprievodca školským rokom 2022/2023 )

            Po príchode do Bratislavy sme sa presunuli do Domu športu, kde sídli aj spomenuté múzeum. V rámci prehliadky sme mali možnosť vidieť zaujímavé exponáty priamo od úspešných slovenských olympionikov. Pútavosť prehliadky nám doplnil sprievodca, ktorý žiakov oboznámil s históriou jednotlivých exponátov, ako aj stručným prierezom úspechov uvedeného športovca. Keďže žijeme v 21. storočí prehliadka bola obohatená aj o interaktívne prvky a videá. Na záver prehliadky si žiaci overili svoje nadobudnuté vedomosti formou kvízu a úspešní riešitelia získali odmenu v podobe proteínovej tyčinky a hokejového zápasu na trenažéri.

            Ďakujeme za túto možnosť.

          • MIX – skok do diaľky, Krajské kolo

            14. 12. 2022

            Dňa 09.12.2022 ( piatok ), sme sa zúčastnili Krajského kola v Mix skoku do diaľky. Vytvorili sme dve družstvá. A to:

            A                                            B
            1.Štefan Godžák                    1.Andrea Jančová
            2.Patrik Cibuľa                       2.Simon Tršo
            3.Alexandra Bríšová              3.Tristan Kaliský

            Súťaže sa zúčastnilo až 15 družstiev z rôznych kútov Kraja ( Historicky najviac družstiev). Naši žiaci podali neskutočné výkony a oplatilo sa. Tím A skončil na 2. miesteTím B na krásnom 5. mieste.

            Všetkým ďakujem za úžasný športový zážitok a z celého srdca im GRATULUJEM !!!

          • Oznam vedúcej ŠJ.

            6. 12. 2022

             Ceny stravného od 01.01.2023

             Cena  obeda pre žiaka GMK je 2,80 eur

             cena  stravného pozostáva z finančného limitu na nákup potravín- 5.pásmo -2,50 +0,30 eur -doplatok na réžijné náklady .

             

            cena stravného pre zamestnancov GMK pozostáva z hodnoty celého stravného čo je 4,39 z toho 55% hradí zamestnávateľ , 0,80 tvorí soc, fond ,zamestanec platí 1,18 eur

             

            cena stravného pre externých stravníkov je 4,39 eur

          • Európska noc výskumníkov

            22. 11. 2022

            V piatok 30. septembra sme sa my, žiaci tried 1.A a 4.B spoločne vybrali na Európsku noc výskumníkov v obchodnom stredisku Európa. Cesta nám ubehla rýchlo, hlavne vďaka dažďu, ktorý nám ustavične klopkal na ramená. V Európe sme sa rozdelili do malých skupiniek a navštívili niekoľko stánkov, v ktorých sme si mohli poprezerať, v mnohých aj vyskúšať mnoho zaujímavých pokusov či výskumov. Absolvovali sme kvízy, v ktorých sme vyhrali malé ceny a núdza nebola ani o zaujímavé rozhovori s zúčastnenými výskumníkmi.

            „Najviac ma zaujal stánok s vedeckými hračkami, v ktorom som strávila asi najviac času. V inom stánku som ochutnala papier, ktorý mal že vraj chutiť sladko či kyslo, no za mňa to bol obyčajný papier.“ - Adela

            „Najviac sa mi páčili laboratórne pokusy a prvá pomoc.“ - Tessa

            „Na Noc výskumníkov som šla aj pominulé roky a mám pocit, že kvalita tohto podujatia od predchádzajúcich rokov upadla.“ - Johanka.

            „Zaujalo ma mnoho stánkov, no občas som mala pocit, že sú niektoré pokusy až príliš detské a nebolo to pre moju vekovú kategóriu.“ - Paulína.

            „Mňa tam asi najviac zaujal robot, ktorý sa dal ovládať pohybom.“ - Timotej.

             

            Výstavu sme si každopádne užili a tešíme sa na budúci rok.

          • Rope skiping

            15. 11. 2022

            Dňa 10.11.2022 ( štvrtok ) sa na našej škole – v telocvični uskutočnila súťaž v preskokoch cez švihadlo – ROPE SKIPING medzi strednými školami. Do súťaže sme postavilidve družstvá. Jedno družstvo tvorilo ž žiakov ( 3 dievčatá, 3 chlapci ) Súťaže sa zúčastnilo 9 škôl. A naše družstvá sa umiestnili : jedno na 3.mieste a jedno na 1. mieste

                                                                       Srdečne GRATULUJEME

          • Keď fair play víťazí....

            15. 11. 2022

            V lete sa uskutočnila Európska olympiáda mládeže EYOF 2022. V rámci olympiády sa naša škola zapojila do medzinárodnej súťaže o fotografiu, ktorá mala vyjadriť fair play v športe. Náš žiak Daniel Poláčik v spolupráci s tímom z OCEP-u urobil fotku – florbal s Maximom – žiakom z Dráčika, a táto fotka vyhrala prvé miesto. A za to, že Maxim súhlasil s tým, že sa zúčastní na fotografovaní sme sa mu chceli odvďačiť. Pripravili sme pre neho darčeky a vyrazili sme za ním do triedy, kde sme sa mu za všetko poďakovali a tieto darčeky mu odovzdali.

          • Olympiáda v anglickom jazyku na GMK

            15. 11. 2022

            Dňa 8.11. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, ktoré prebehlo v dvoch kolách. Zo všetkých prihlásených žiakov sa do ústneho prepracovalo v dvoch kategóriách dokopy sedem žiačok. Výsledky boli tesné, o finálnom poradí rozhodoval doslova bod.​​​​​​

            Kategóriu 2A ovládli žiačky z II.C nasledovne:

            1.miesto: Michaela Kurčíková

            2.miesto: Anna Vítoslavská

            3.miesto: Karolína Šubová

             

            V kategórii 2B bolo výsledné poradie takéto:

            1.miesto: Eva Hanicová zo IV.A

            2.miesto: Adela Balgová zo III.B

            3.miesto: Dorota Babjáková zo V.B

            Pomyselnú zemiakovú priečku obsadila Diana Laura Chyská zo IV.B

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazkám, odmeneným knižnými cenami, srdečne blahoželáme. Michaele a Eve, ktoré budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, držíme palce.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

            26. 10. 2022

            V pondelok 24.10.2022 sa na našom gymnáziu uskutočnili aktivity 18. ročníka podujatia Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice na tému "Ako máme radi našu školskú knižnicu".

            Žiaci III.C navštívili moderné literárne múzeum s modernými výdobytkami techniky. Prostredníctvom tabletu, čítačky kníh či virtuálnej reality mali možnosť špecifickým spôsobom nazrieť do sveta literatúry. Následne pomocou indícii a zašifrovaných odkazov pátrali po tom, čo je vynálezom spájajúcim dobu minulú, súčasnú i budúcu. Svojou prítomnosťou žiakov poctila aj koordinátorka pre výchovu a vzdelávanie prof. A. Sedláková. Za technickú spoluprácu ďakujeme nášmu školskému digitálnemu koordinátorovi prof. R. Rajčanovi.

            Žiaci IV.B si okrem muzeálnej prehliadky mohli medzi sebou zmerať sily v poetickom zápolení. Ich úlohou bolo vymyslieť pokračovanie k veršom vybraných slovenských básnikov. Úlohy porotcov sa zhostili naši profesori M. Bakoš a L. Majerová.

            Žiakov V.B a V.C čakala vzájomná konfrontácia v súťaži na motívy známej televíznej šou Piati proti piatim. V nej si okrem pohľadu do hláv stovke žiakov GMK užili veľa dobrej zábavy.

            Všetci naši žiaci mohli priložiť ruku k dielu prostredníctvom burzy kníh: priniesť knihy do školy ako dar pre druhých, alebo si z nej niektorú odniesť domov.

            Okrem toho prebiehali online aktivity. Žiaci mohli cez edupage predstaviť svoju obľúbenú knihu. Po registrácii v elektronickom systéme školských knižníc Biblib, ktorý v týchto dňoch na našom gymnáziu spúšťame, mali možnosť napísať recenziu na nimi vybranú knihu.

            S dňom školských knižníc bol prepojený aj 11. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy s témou Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto... Výtvory našich žiakov boli vystavené na nástenke vo vestibule školy, pričom nám na výmenu poslali záložky žiaci z partnerskej školy, z Gymnázia sv. J. Zlatoústeho v Humennom.

                        Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme a dúfame, že kniha bude i naďalej ich nerozlučným spoločníkom.

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje