• Úspešný príbeh Paulínky Pečkovej môže inšpirovať nás všetkých

            6. 6. 2019

            Teplé letné dni milujú všetci, ktorých sa škola akokoľvek dotýka. Školské dni sa míňajú a tie prázdninové sa nezadržateľne blížia. Začal jún, každý sa snaží v sebe zozbierať posledné sily na koncoročnú klasifikáciu. Nech je úspech našej žiačky Paulínky Pečkovej inšpiráciou aj pre vás.

            Výborné výsledky počas piatich rokov štúdia, maturita s priemerom 1,00, navyše víťazstvo v celoslovenskom kole Olympiády ľudských práv a nakoniec pocta v podobe prijatia prezidentom SR Andrejom Kiskom. Dňa 4. júna 2019 bola naša úspešná študentka súčasťou delegácie, ktorú okrem dvanástich finalistov olympiády ľudských práv, jej organizátorov a vyučujúcich, v Prezidentskom paláci prijala hlava nášho štátu. Po zaslúžených prázdninách povedú Paulínku kroky na štúdium chémie  v Brne a v októbri do Bruselu, kde traja víťazi strávia niekoľko dní. 

            Gratulujeme, sme presvedčení, že Paulínku veľa študijných i životných úspechov čaká aj počas jej vysokoškolských štúdií.

            https://www.prezident.sk/article/andrej-kiska-prijal-finalistov-olympiady-ludskych-prav/

          • Nedožité 85. narodeniny Mikuláša Kováča

            24. 5. 2019

            15. mája 2019, keď sa naši starší spolužiaci „potili za zeleným stolom“, sme sa my – prváci GMK vybrali na malú exkurziu po historickom centre Banskej Bystrice. Pristavili sme sa pred Radnicou a Hodinovou vežou, prezreli sme si hradný komplex s kostolmi a Matejovým domom a potom sme pokračovali do Štátnej vedeckej knižnice.

            V ŠVK sme strávili príjemné popoludnie na malej spomienkovej slávnosti pri príležitosti nedožitých 85. narodenín básnika Mikuláša Kováča, po ktorom je pomenovaná naša škola. Jeho tvorbu nám priblížil pán docent Július Lomenčík z Univerzity Mateja Bela a celý rad zaujímavostí a pikošiek zo života zas dcéra básnika Mikuláša Kováča. Program doplnili a aj ukončili naši recitátori prednesom viacerých Kováčových básní. Za príjemne strávené popoludnie ďakujeme pani zástupkyni, Štátnej vedeckej knižnici, pozvaným hosťom a za reprezentáciu školy recitátorom a zúčastneným žiakom.

                                                                                                    Samuel Pallai, 1.B

          • Exkurzia do Košíc

            24. 5. 2019

            Vedeli ste, že Slovensko má svoju vlastnú svätú cestu, zapísanú v UNESCO, ktorá vedie z Košíc až po Donovaly? 

            Naši prváci zo španielskej sekcie dňa 14.5 navštívili druhé najväčšie mesto na Slovensku - Košice. Vybrali sa po stopách slovenskej verzie cesty do španielskej Compostely. Zároveň navštívili Dóm Sv. Alžbety a objavili čaro krásy Košíc. Napriek dlhej ceste a nie priaznivému počasiu si žiaci exkurziu vychutnali a odniesli si so sebou kopu pekných spomienok.

          • Finančná gramotnosť

            24. 5. 2019

            Naši druháci a tretiaci sa počas maturitného týždňa finančne vzdelávali. Na kurze finančnej gramotnosti sa naučili, čo sú to úvery, ako ekektívne narábať s financiami a, samozrejme, vyskúšali si rôzne simulované situácie, na základe ktorých si mohli overiť svoje finančné správanie. 

          • Medzinárodná súťaž v čínskom prednese

            23. 5. 2019

            Dňa 10.5. 2019 sa v Olomouci -historickej metropole Moravy,vo  Vlastivednom múzeu konala tradičná medzinárodná súťaž v čínskom prednese - Chinese bridge 2019, ktorá preverila jazykové a komunikačné zručnosti súťažiacich z Českej republiky a Slovenskej republiky.Tento rok bola téma - "Jeden svet, jedna rodina". Organizátormi boli Ústredie Konfuciových inštitútov (Hanban), Veľvyslanectvo ČĽR v Českej republike a Veľvyslanectvo ČĽR v Slovenskej republike. Cieľom súťaže je poskytnúť každému študentovi čínskeho jazyka v každej krajine sveta spoločnú platformu pre štúdium a komunikáciu, posilniť dorozumievanie sa v čínskom jazyku a podporiť povedomie o čínskej kultúre, ústredie Konfuciovho inštitútu Hanban v Číne každoročne v júli organizuje semifinále a finále vedomostnej súťaže čínskeho jazyka „Čínsky most“. Táto súťaž je určená študentom vysokých škôl a univerzít z celého sveta.

            Súťaže sa zúčastnili aj naši študenti a ich výsledky boli vynikajúce, pretože sa sa umiestnili zo všetkých súťažiacich na prvých troch miestach a to v poradí :

            1. miesto Viktória Macková

            2. miesto Samuel Kamenský

            3. miesto Miroslav Rosputinský

            Veľká vďaka a gratulácia za skvelú reprezentáciu školy patrí aj Sáre Goldbachovej a lektorom, ktorí našich úspešných žiakov pripravovali - Wang Yeqi,Zai Yun Yun, Liu Changni.

            Naši víťazi na prvých dvoch miestach získali právo zastupovať Českú a Slovenskú republiku vo finálovom kole súťaže v Číne, pričom ako bonus im čínske Hainan Airlines poskytnú dve spiatočné letenky.

          • Návšteva ÚPV SR

            23. 5. 2019

            Všetci naši prváci 15. mája išli na exkurziu na Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky.  Dozvedeli sme sa, že jeho sídlo tu v B. Bystrici je jediné na Slovensku a pani, ktorá nás pekne privítala nám vysvetlila, čím sa  táto inštitúcia zaoberá. Potom nám ukázala archív, kde sú uložené schválené patenty a zlepšovacie návrhy a nakoniec sme sa mohli zahrať s vedeckými hračkami.

          • Účelové cvičenie

            20. 5. 2019

            V dňoch od 15. 5. do 17. 5. sme na našej školy uskutočnili Kurz ochrany života a zdravia pre žiakov tretieho ročníka. Počas troch dní sme so žiakmi spoznali krásy okolia Banskej Bystrice, keď sme absolvovali túru na Trávny Ždiar a Malachovské skalky.  Okrem pohybu a pobytu v prírode sme tento čas využili aj na rozvoj environmentálnej výchovy, keď sme so žiakmi vyzbierali odpadky v uvedených lokalitách. Štvrtok 16. 5. 2019 sa niesol v znamení nových vedomostí a skúseností, ktoré žiakom odovzdali členovia Horskej záchrannej služby.

          • Riaditeľské voľno

            16. 5. 2019

            Riaditeľka Gymnázia Mikuláša Kováča, Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica  PaedDr. Alena Paulová v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje

            riaditeľské voľno dňa 21. 05. 2019

            pre žiakov Gymnázia Mikuláša Kováča,  z organizačných a prevádzkových dôvodov. V uvedenom období sa na škole hromadnou formou koná medzinárodná štandardizovaná skúška úrovní ovládania čínskeho jazyka - HSK, ktorej sa povinne zúčastňujú všetci žiaci bilingválneho slovensko-čínskeho vzdelávania.

          • Rozlúčka a s maturantmi

            8. 5. 2019

            Vo štvrtok - 2. mája 2019 sme sa rozlúčili so žiakmi maturitných ročníkov V.A a V.B triedy pred odchodom na akademický týždeň. Vedenie školy sa poďakovalo žiakom s výborným prospechom a mimoriadnymi úspechmi v súťažiach a olympiádach. 

            Mladší spolužiaci pripravili maturantom program, v ktorom odzneli slová vďaky, spev, umelecký prednes a slová povzbudenia pred ukončením štúdia na ústnych maturitných skúškach. 

            Držíme Vám, milí maturanti, prsty i palce na skúškach!

          • ÚŽASNÝ ÚSPECH NAŠEJ ŠTUDENTKY V ROKU 30. VÝROČIA NEŽNEJ REVOLÚCIE

            25. 4. 2019

            V dňoch 10. až 12. apríla 2019 sa v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach konal 21. ročník celoslovenského kola Olympiády ľudských práv, kde našu školu reprezentovala študentka Paulína Pečková  z 5. B triedy. Program bol venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie a pocte nedávno zosnulému profesorovi. Miroslavovi Kusému, politológovi, filozofovi, signatárovi Charty´ 77, ale aj zakladateľovi a odbornému garantovi OĽP. Podujatie navštívili také významné osobnosti Novembra ´89,  ako prof. Soňa Szomolány, Ladislav Snpko, Branislav Hochel a ďalší.

            S radosťou konštatujem, že naše GMK získalo vďaka vynikajúcemu výkonu našej študentky Paulíny Pečkovej 1. miesto, pričom Paulínka cenu prevzala z rúk predsedníčky odbornej poroty prof. Márie Patakyovej - verejnej ochrankyne práv. Na slávnostnom odovzdávaní bola prítomná aj dcéra a manželka prof. Miroslava Kusého, aby našej žiačke odovzdali prvýkrát mimoriadnu cenu profesora Miroslava Kusého ako vzácnu poctu tým, ktorí šíria jeho ľudské posolstvo.

            GRATULUJEME!!!!!

                                                                                                                                                     Mariana Stejskalová

          • Krajské kolo v silovom päťboji

            8. 4. 2019

            Dňa 4. 4. 2019 sa na pôde našej školy konalo krajské kolo v silovom päťboji žiakov SŠ, do ktorého sa zapojili aj traja žiaci našej školy. Konkrétne to boli Filip Klein, Matej Huska a Patrik Klimko. Žiaci a žiačky si svoje sily zmerali v disciplínach : zhyby na hrazde nadhmatom, tlak v ľahu, bicepsový zdvih s EZ tyčou, kľuky na bradlách a drepy s činkou na pleciach. Naši žiaci síce len zbierali skúsenosti, no v konkurencii najlepších žiakov z celého kraja sa rozhodne nestratili a dobre reprezentovali našu školu, za čo im ďakujeme.

  • Novinky

  • Kontakt

    Gymnázium Mikuláša Kováča, Banská Bystrica
    Mládežnícka 51, 974 04 Banská Bystrica

    gmkbb.edupage.org

    +421/484230061

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje